Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Herdenking Srebrenica: nog elk jaar herbegrafenissen

Srebrenicadinsdag 11 juli 2017 07:30

De val van Srebrenica wordt dinsdag herdacht. Op 11 juli 1995 werd de moslim-enclave gewelddadig ingenomen door het Bosnisch-Servische leger. Duizenden moslimmannen werden vermoord of gedeporteerd. Het wordt gezien als de ergste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Nog elk jaar worden stoffelijke resten geïdentificeerd en herbegraven.

Martin Hoondert woonde twee jaar geleden zo'n herdenking bij. Hoondert is universitair docent 'Muziek, Religie & Ritueel' en was voor onderzoek bij de herdenking in de buurt van Srebrenica. Hij vond het heel indrukwekkend, bijzonder, maar ook dubbel. "Het belangrijkste deel van de herdenking is de begrafenis, een islamitisch ritueel, want het gaat om moslims die vermoord zijn." Tweeëntwintig jaar geleden zijn veel van de moslimmannen in massagraven gegooid door Bosnische Serviërs. "Nog niet al die graven zijn gevonden", vertelt Hoondert. "Ook is het heel moeilijk om de stoffelijke resten te identificieren. Dat kost veel tijd en aandacht."

Naast de islamitische herdenking wordt de genocide van 1995 ook herdacht door de Servische daders, die slachtoffers uit eigen kring herdenken. Hoondert vindt dat een voortzetting van het conflict. "Als je er niet over praat, als je er niet samen mee om kan gaan, dan kom je niet tot verzoening. Dat is een van de grote problemen voor Bosnië-Herzegovina."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Michael Büker

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari