Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

"Ambtsgewaad in de dienst leidt minder af"

jannekenijboerwoensdag 12 juli 2017 07:55

In de Anglicaanse Kerk worden de kledingregels voor voorgangers losgelaten. De synode besloot begin deze week dat liturgische gewaden geen 'must' meer zijn. Het blijft wel de regel, maar in overleg met de kerkenraad kan er gekozen worden voor andere kleding. Janneke Nijboer, dominee bij MijnKerk.nl en pionier in Noordwijk, is fan van de toga. "Het is minder afleidend voor mensen in de kerk."

Nijboer draagt in de kerkdienst liever een toga dan een jurkje of een broekpak. "In burgerlijke kleding ben ik herkenbaar als een gewoon iemand. Op het moment dat ik een kerkdienst leid, ben ik de voorganger. Dan helpt een toga mij wat anoniemer te maken dan in mijn privékleding."

Maar het evangelie is toch ook een persoonlijke boodschap? Nijboer: "Daar verstop ik mij ook niet achter. Ik zal het zeker heel persoonlijk houden. Het communiceert beter in een ambtsgewaad. Je hoeft niet te letten op wat ze nu weer aan heeft vandaag. Een ambtsgewaad is minder afleidend voor de mensen in de kerk, die er naar kijken. Zeker voor een vrouwelijke voorganger is het heel belangrijk om een ambtsgewaad te dragen. Met name bij vrouwen wordt er veel te veel gelet op hoe zij eruit ziet. Daar gaat het niet om, het gaat om de boodschap."

Nijboer kent naast de toga ook nog andere ambtskleding. Als ze buiten de kerk aan het werk is als dominee, draagt ze een boordje. Voorganger die een pak dragen, vind ze zelf minder mooi overkomen. "Voor mij als kerkganger werkt het minder. Het is toch een beetje afleidend. En je bent geen verkoper van auto's. Soms komt het wel zo over, door een pak te dragen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Janneke Nijboer

« Terug

Deel via