Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Delise Schuil Bij Mij
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Delise Schuil Bij Mij
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Delise Schuil Bij Mij
Luister

Vrijgemaakten geven in Canada uitleg over vrouwenbesluit

synode gkvdonderdag 13 juli 2017 07:30

De discussie over het besluit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) om vrouwen toe te laten tot het ambt van dominee, ouderling en diaken, blijft doorgaan. Niet alleen binnen het kerkverband, ook internationaal leidt dit besluit tot vragen. Donderdag mag synodevoorzitter Melle Oosterhuis op de International Conference of Reformed Churches uitleg geven.

De International Conference of Reformed Churches is een koepel van 32 gereformeerde en presbyteriaanse kerken, waar naast de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt ook de Christelijke Gereformeerde Kerken lid van zijn, zo legt kerkredacteur Gerard ter Horst van het Nederlands Dagblad uit op Groot Nieuws Radio. "De meeste kerken wijzen de vrouw in het ambt stevig en ferm af, omdat ze dat niet naar de Bijbel vinden. Dat is een standpunt die de vrijgemaakten ook jarenlang hebben gehuldigd, verdedigd en anderen op hebben aangevallen. Nu krijg je de situatie dat ze er zelf op worden aangesproken."

Binnen deze koepel, waar de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt een van de oprichters van was, bemoedigen en steunen elkaar. Maar ook is de afspraak gemaakt om elkaar aan te spreken als er een kerk dwaalt, legt Ter Horst uit. Een andere lidkerk wil het lidmaatschap van de GKv van deze koepel ter discussie stellen. Is er een kans dat de GKv moeten opstappen? "Dat vind ik lastig te voorspellen", zegt Gerard ter Horst. "Ik acht de kans groot dat een ruime meerderheid van deze koepel tegen dit besluit is en zich er tegen zal keren. Welke consequenties ze daar aan verbinden op dit moment, nu de discussie in Nederland nog volop gaande is, dat durf ik niet te voorspellen. Dat is afwachten."

Een eventueel afscheid van deze koepel noemt Ter Horst "pijnlijk", omdat de GKv in 1982 aan de wieg stonden van deze organisatie.

Het gesprek met Gerard ter Horst kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Gereformeerde Kerken vrijgemaakt

« Terug

Deel via