Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

"Transgenders zijn welkom in de kerk"

wielie elhorstvrijdag 14 juli 2017 07:30

Als afsluiting van de Amsterdam Pride wordt dit jaar een kerkdienst gehouden voor gelovige transgenders. "Een Trans Pride-kerkdienst op zichzelf wil uiting geven dat transgenders welkom zijn in de kerk. Dat alles wat zij meemaken wordt bevestigd en niet wordt ontkent of zonde wordt genoemd", vertelt LHBT-predikant Wielie Elhorst vrijdagochtend in De Nieuwe Morgen.

In de kerkdienst staat het verhaal van Jacob centraal. "Het is een van de verhalen uit de Bijbel waarmee transgenders zich kunnen identificeren, daarin herkennen ze veel van hun eigen levensverhaal. Dat heeft te maken met die hele lichamelijke worsteling van Jacob met die engel of met God, dat is niet helemaal duidelijk. Ook krijgt Jacob uiteindelijk na die worsteling de zegen en een nieuwe naam."

Na de dienst wordt een brochure gepresenteerd die is samengesteld door de Protestants Theologische Universiteit waarin meer aandacht besteed aan transgenders en hoe pastors in de kerk hen kunnen begeleiden. Een van de handreikingen die wordt gedaan, is dat kerken een ritueel of liturgie kunnen ontwerpen waarmee de transgender wordt geholpen in die overgang naar een nieuw leven.

De Trans Pride-kerkdienst wordt gehouden op zondag 6 augustus in de Keizersgracht in Amsterdam. Om 11:30 uur gaan de deuren open. Om 12:00 begint de dienst.

Het gesprek met ds. Wielie Elhorst kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Gay Pride Kerkdienst

« Terug

Deel via