Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

"Nieuwe Testament krijgt diepere laag als je Oude Testament kent"

bijbelvrijdag 14 juli 2017 07:55

Het Nieuwe Testament geef je een diepere laag en betekenis als je het Oude Testament kent. Dat zegt bijbelwetenschapper Roelien Smit van het Nederlands Bijbelgenootschap vrijdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Jezus citeert regelmatig uit de wet en de profeten, dat zijn de boeken die wij nu het Oude Testament noemen." Ook de prachtige teksten, bijvoorbeeld de Psalmen en de wijsheid uit Spreuken, leest Smit graag.

De stelling op Groot Nieuws Radio gaat vrijdag over waardering voor het Oude Testament. Het viel Eep Talpstra, hoogleraar Bijbelwetenschappen, op dat het Oude Testament vaak verouderd en onvolkomen wordt genoemd. In een artikel in het ND vraagt hij om iets meer krediet voor het Oude Testament.

In het Oude Testament kunnen ook gedeeltes voorkomen die je het liefst zou willen overslaan. Hoe kun je daar naar kijken? Smit: "Ik vind dat je teksten altijd in hun context moet lezen, of ze nou mooi of moeilijk zijn. Je moet ook de verhalen eromheen meepakken en kijken naar de tijd en wereld waarin ze zijn opgeschreven. En dan knijken of je toch de betekenis eruit kunt halen."

Roelien Smit was als oudtestamenticus betrokken bij het vertalen van de Bijbel in Gewone Taal. Het gesprek met haar kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juli