Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week28

week28_2017vrijdag 14 juli 2017 18:00

De beste gesprekken uit de laatste week van het radioseizoen van Groot Nieuws Radio. Afgelopen week hadden we aandacht voor de waarde van het Oude Testament, de vrucht van de Geest, de nieuwe kerk van DoorBrekers, bidden in Blanes en het ambtsgewaad van je voorganger of dominee. Gesprek gemist? Je vindt het hier terug in het weekoverzicht.

Maandag

"Tien geboden ook in Nieuwe Testament van grote betekenis"

Wordt in jouw kerk elke zondag de tien geboden voorgelezen? In de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Ommen-West geeft dominee De Hullu elke week deze woorden uit Exodus 20 een plek, al is er ook ruimte voor variatie. "De tien geboden is een cruciale tekst uit het Oude Testament die ook in het Nieuwe Testament van grote betekenis is", vertelt hij maandag in De Nieuwe Morgen.

In evangelische kerken krijgen de tien geboden minder aandacht, daar wordt vaak gesteld: Jezus kwam om de wet te vervullen, daarom is er voor de wet niet zoveel aandacht nodig. De Hullu: "Jezus is inderdaad gekomen om de wet te vervullen. Tegelijk zegt Hij daar ook bij dat hij niet is gekomen om de wet af te schaffen. Hij gaat op verschillende van die tien geboden in en geeft er extra diepte aan."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"God laat je niet zoals je bent"

"God houdt zoveel van je, dat Hij je niet laat zoals je bent", dat zegt dominee Jos Douma maandag in Bij Jorieke over de vrucht van de Geest. "Stel je voor dat je een ongelooflijk chagrijnig persoon bent. Dan is het denk ik niet Gods bedoeling dat het zo blijft. Hij houdt evenveel van je, maar Hij wil wel graag dat de gestalte van Jezus zichtbaar wordt bij zijn kinderen."

De negen delen van die 'vrucht van de Geest' zijn liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing, zo citeert Douma op uit de brief aan de Galaten. "Het is een Bijbels gegeven. Het gaat over karakter en vorming, dat zijn essentiële dingen van het christelijk geloof."

Soms lijkt het onbegonnen werk, hoe komt dat? "Als je het zelf moet doen, lijkt het onbegonnen werk. Dat voelen we goed aan. Het is niet voor niks de vrucht van de Geest, het is echt de Heilige Geest die het wil doen in je leven. (...) Ik denk dat het heel belangrijk is dat je je allereerst openstelt voor God en het werk van de Heilige Geest in je leven. En vanuit daar begint er iets te groeien", aldus Douma.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Herdenking Srebrenica: nog elk jaar herbegrafenissen

De val van Srebrenica wordt dinsdag herdacht. Op 11 juli 1995 werd de moslim-enclave gewelddadig ingenomen door het Bosnisch-Servische leger. Duizenden moslimmannen werden vermoord of gedeporteerd. Het wordt gezien als de ergste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Nog elk jaar worden stoffelijke resten geïdentificeerd en herbegraven.

Martin Hoondert woonde twee jaar geleden zo'n herdenking bij. Hoondert is universitair docent 'Muziek, Religie & Ritueel' en was voor onderzoek bij de herdenking in de buurt van Srebrenica. Hij vond het heel indrukwekkend, bijzonder, maar ook dubbel. "Het belangrijkste deel van de herdenking is de begrafenis, een islamitisch ritueel, want het gaat om moslims die vermoord zijn." Tweeëntwintig jaar geleden zijn veel van de moslimmannen in massagraven gegooid door Bosnische Serviërs. "Nog niet al die graven zijn gevonden", vertelt Hoondert. "Ook is het heel moeilijk om de stoffelijke resten te identificieren. Dat kost veel tijd en aandacht."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


DoorBrekers voor mensen binnen en buiten de kerk

Naast Barneveld, Amersfoort, Zwolle en Zeeland start christengemeente DoorBrekers in september een nieuwe locatie in de regio Drechtsteden, midden op de Biblebelt. "Ongetwijfeld hebben ze daar veel kerken, maar dat neemt niet weg dat er voldoende ruimte is voor een nieuwe kerk", zegt oprichter en pastor Peter Paauwe dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. DoorBrekers wil een gemeente zijn voor mensen binnen én buiten de kerk.

Paauwe noemt de gelijkenis van de verloren zonen. "De ene zoon is verloren, die leeft een leven van wetteloosheid buiten het huis van de Vader. Maar er is ook een andere zoon die dichtbij de Vader leeft, maar wel buiten het huis van de Vader bleef." Waarom is niet gekozen voor een locatie waar minder kerken zijn? Paauwe: "In ieder gebied, of het nu de Biblebelt is of daarbuiten: mensen hebben Jezus nodig. En we zijn een kerk voor alle mensen. Ik ben zelf opgegroeid in een Biblebelt-kerk, maar mijn leven is zo drastisch veranderd door een nieuwe gemeente die indertijd gesticht is, dat ik dat heel veel mensen gun."

Het gesprek met Peter Paauwe kun je hier terugluisteren.


Zo leerde Sarianne van Dalen om te vergeven

Je hoort vaak: je moet anderen vergeven, want God geeft jou ook vergeven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sarianne van Dalen weet uit eigen ervaring dat dit een grote worsteling kan zijn, maar ook hoe waardevol en krachtig het is als je kan ver geven. Ze groeide op in een gebroken gezin. Het slechte huwelijk van haar vader en stiefmoeder werd op haar afgereageerd.

Op haar veertiende kwam Sarianne in een pleeggezin terecht waar ze een levende relatie met Jezus kreeg. De afgelopen jaren zocht ze zowel haar vader als stiefmoeder op om vergeving te vragen. Het gesprek met Sarianne in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.


Bidden op het strand van het Spaanse Blanes

Zon, zee, strand én het evangelie! Voor de mensen van Beach Mission een logische combinatie. Ze zijn namelijk deze zomer in Blanes, Lloret de Mar en Salou om te evangeliseren. Margot Boerman is voor de eerste keer mee met een reis van Beachmission, maar merkt dat God aanwezig is. Zo mocht ze bidden voor een man die God vaarwel had gezegd, maar zichtbaar aangeraakt werd.

"Ik merk Gods aanwezigheid, daardoor gaat het supermakkelijk", vertelt Margot. "Er zijn ook genoeg mensen die zeggen: bedankt, ik loop door. Maar er zijn ook heel veel die even willen luisteren of het prima vinden als er gebeden wordt. Dit had ik nooit voor mogelijk gehouden."

Het gesprek met Arjan Kriger en Margot Boerman kun je hier terugluisteren.


"Wandelen met God is meer dan geloven"

Het wandelen met God is meer dan alleen geloven. "De tegenpartij gelooft ook, maar die vreest voor wie God is", zegt Dirk de Boer, coördinator pastoraat bij De Hoop ggz dinsdag in De Dag Van Vandaag. "Wij hoeven die vrees niet te kennen, want we mogen leren wandelen met God als onze hemelse Vader." Volgens De Boer mag je die omgang leren ontwikkelen in je leven, maar heeft het tegelijk ook te maken met praktisch christenzijn.

"Het begrip 'wandelen met God' kan ook iets heel abstracts en hypothetisch hebben", vertelt De Boer. "Veel mensen hebben het nodig omdat het in de praktijk voor zich te zien. Het heeft te maken met wat je wel en niet doet. Ben je eerlijk, trouw, rechtvaardig? Hoe denk je na over het bepalen van je belasting? Wandelen met God heeft te maken met het doorvertalen naar de praktijk van het leven. Hoe geef je je geld uit, hoe ga je om met tijd, met sekualiteit? Al dat soort dingen, dan wordt wandelen meer concreet."

"God is geen abstract begrip, als in: ver weg en hoog in de hemel. Hij is ook God de Vader, daar mag een relatie ontstaan en zo mag je dat beleven: het samen optrekken met God", aldus De Boer. In dat optrekken zit ook iets van 'opgevoed worden door God'. "Af en toe laat hij dingen zien: daar moet ik nog mee aan de slag", vertelt De Boer.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Ambtsgewaad in de dienst leidt minder af"

In de Anglicaanse Kerk worden de kledingregels voor voorgangers losgelaten. De synode besloot begin deze week dat liturgische gewaden geen 'must' meer zijn. Het blijft wel de regel, maar in overleg met de kerkenraad kan er gekozen worden voor andere kleding. Janneke Nijboer, dominee bij MijnKerk.nl en pionier in Noordwijk, is fan van de toga. "Het is minder afleidend voor mensen in de kerk."

Nijboer draagt in de kerkdienst liever een toga dan een jurkje of een broekpak. "In burgerlijke kleding ben ik herkenbaar als een gewoon iemand. Op het moment dat ik een kerkdienst leid, ben ik de voorganger. Dan helpt een toga mij wat anoniemer te maken dan in mijn privékleding."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Ina wordt om haar ziekte vaak nagestaard

Ina van Steenis leek bij haar geboorte een kerngezonde baby, maar toen ze vier jaar was, bleek ze een ernstige ziekte te hebben. Een ziekte waarbij haar rug scheef ging groeien. Ze onderging tientallen behandelingen moest een brace dragen, waardoor ze niet vrij kon bewegen. Toen ze als tiener ook nog eens allemaal bulten kreeg, kon ze de fysieke en mentale pijn niet meer aan.

Ze overwoog zelfmoord te plegen. Woensdagochtend vertelde ze haar verhaal in Bij Jorieke. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Vrijgemaakten geven in Canada uitleg over vrouwenbesluit

De discussie over het besluit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) om vrouwen toe te laten tot het ambt van dominee, ouderling en diaken, blijft doorgaan. Niet alleen binnen het kerkverband, ook internationaal leidt dit besluit tot vragen. Donderdag mag synodevoorzitter Melle Oosterhuis op de International Conference of Reformed Churches uitleg geven.

De International Conference of Reformed Churches is een koepel van 32 gereformeerde en presbyteriaanse kerken, waar naast de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt ook de Christelijke Gereformeerde Kerken lid van zijn, zo legt kerkredacteur Gerard ter Horst van het Nederlands Dagblad uit op Groot Nieuws Radio. "De meeste kerken wijzen de vrouw in het ambt stevig en ferm af, omdat ze dat niet naar de Bijbel vinden. Dat is een standpunt die de vrijgemaakten ook jarenlang hebben gehuldigd, verdedigd en anderen op hebben aangevallen. Nu krijg je de situatie dat ze er zelf op worden aangesproken."

Het gesprek met Gerard ter Horst kun je hier terugluisteren.


Frans deed zeventig spullen weg in een week

Geld maakt gelukkig, vooral als je het aan anderen geeft. Gedragswetenschappers hebben vastgesteld dat bij mensen die geld mogen weggeven een hersencentrum actief is dat belangrijk is voor een gelukkig gevoel, meldt het ND. Vind jij het ook leuker om iets te geven dan te krijgen? Frans Korpershoek, zanger bij Sela, deed met zijn vrouw mee aan een challenge: vijf dingen wegdoen per persoon, zeven dag lang.

Frans werd voor deze challenge geïnspireerd door een documentaire over minimalitisch leven, maar ook door gesprekken met vrienden. De eerste dag van de challenge was makkelijk voor Frans. "Dan pak je iets vast waarvan je denkt: dit mag weg. Bij een volgend ding ga je twijfelen: dat bekijken we morgen wel. Aan het begin heb je ruimte om ook andere spullen weg te doen. Maar we hebben eerlijk gekeken: wat heeft te lang stilgestaan en heeft geen nut voor ons. En waar kunnen we iemand anders blij mee maken?"

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

"Transgenders zijn welkom in de kerk"

Als afsluiting van de Amsterdam Pride wordt dit jaar een kerkdienst gehouden voor gelovige transgenders. "Een Trans Pride-kerkdienst op zichzelf wil uiting geven dat transgenders welkom zijn in de kerk. Dat alles wat zij meemaken wordt bevestigd en niet wordt ontkent of zonde wordt genoemd", vertelt LHBT-predikant Wielie Elhorst vrijdagochtend in De Nieuwe Morgen.

Na de dienst wordt een brochure gepresenteerd die is samengesteld door de Protestants Theologische Universiteit waarin meer aandacht besteed aan transgenders en hoe pastors in de kerk hen kunnen begeleiden.

De Trans Pride-kerkdienst wordt gehouden op zondag 6 augustus in de Keizersgracht in Amsterdam. Om 11:30 uur gaan de deuren open. Om 12:00 begint de dienst.

Het gesprek met ds. Wielie Elhorst kun je hier terugluisteren.


"Nieuwe Testament krijgt diepere laag als je Oude Testament kent"

Het Nieuwe Testament geef je een diepere laag en betekenis als je het Oude Testament kent. Dat zegt bijbelwetenschapper Roelien Smit van het Nederlands Bijbelgenootschap vrijdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Jezus citeert regelmatig uit de wet en de profeten, dat zijn de boeken die wij nu het Oude Testament noemen." Ook de prachtige teksten, bijvoorbeeld de Psalmen en de wijsheid uit Spreuken, leest Smit graag.

De stelling op Groot Nieuws Radio gaat vrijdag over waardering voor het Oude Testament. Het viel Eep Talpstra, hoogleraar Bijbelwetenschappen, op dat het Oude Testament vaak verouderd en onvolkomen wordt genoemd. In een artikel in het ND vraagt hij om iets meer krediet voor het Oude Testament.

Roelien Smit was als oudtestamenticus betrokken bij het vertalen van de Bijbel in Gewone Taal. Het gesprek met haar kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari