Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Kerken Egypte annuleren evenementen in juli

koptischekerkalexandriawoensdag 19 juli 2017 08:30

De kerken in Egypte hebben hun zomeractiviteiten voor deze maand geannuleerd uit angst voor nieuwe aanslagen. Dat meldt Andrea Zaki, leider van de Egyptische protestantse kerk. Veiligheidsdiensten pikten signalen op die daar op wijzen. Volgens Klaas Muurling van Open Doors zijn koptische christenen een van de belangrijkste doelwitten van IS-strijders in Egypte.

"In Nederland kunnen we goede veiligheidsmaatregelen kunnen, zoals bij het vrouwenvoetbal dat werd bedreigd", vertelt Muurlin woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. "We kunnen poortjes neerzetten en controles houden. In Egypte ligt dat anders, daar zijn meer dan 9 miljoen christenen, vooral koptische christenen. Ze komen op heel veel plekken samen. Dat is gewoon niet te beveiligen. Helemaal niet allerlei conferentiecentra waar jeugdevenementen plaats zouden vinden, dat is moeilijk te beveiligen."

Volgens Muurling gaat het onder andere om zomerkampen, waar jonge Egyptische christenen lang naar hebben uitgezien. "Kinderen zien er echt naar uit om even uit hun normale gedoe te zijn, met alle spanningen op school omdat ze christen zijn. Ze mochten even naar een jeugdkamp waar ze als christenen onder elkaar zijn, met onderwijs en sport en spel. Het hoogtepunt van het jaar. Dat wordt nu door hun neus geboord."

Recent werden tientallen koptische christenen vermoord bij verschillende aanslagen. Daartnaast hebben ze te maken met plunderlingen en discriminatie. Moslimbekeerlingen kunnen verstoten worden uit hun familie. Egypte staat op de ranglijst christenvervolging op plek 21.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari