Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Opwekking Band 796 De Leeuw En Het Lam (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band 796 De Leeuw En Het Lam (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Opwekking Band 796 De Leeuw En Het Lam (Radio-Edit)
Luister

"Praat over wat religie betekent voor mensen"

liedboekdonderdag 31 augustus 2017 08:30

Al twintig jaar onderzoekt Monique van Dijk religie op middelbare scholen. Vrijdag wordt ze officieel benoemd tot hoogleraar Religieuze Educatie aan de Tilburg School of Catholic Theology. Van Dijjk stelt dat het hele onderwijs, zowel leerlingen als docenten, in een identititeitscrisis zitten als het gaat om religie. Het moet "tot een verstaan" komen: wat betekent het voor jou en mij dat je wel of niet gelooft.

Monique van Dijk zegt donderdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio dat we uit het oppervlakkige gesprek moeten komen. Dat betekent niet dat het godsdienstonderwijs op middelbare scholen een soort catechese moet worden. "Dat kan niet meer in deze tijd", aldus Van Dijk. "Het is belangrijker dat je kijkt: wat het betekent voor jou, dat je gelooft in God? Wat betekent het als je daar niet in gelooft? heb je er überhaupt over nagedacht?"

Als mensen elkaar gaan verstaan, dan kan men beter inschatten wat er in de media gezegd wordt over religie. Kennis over religie gaat volgens Van Dijk meer dan over het kennen van feit zoals dat de islam vijf zuilen heeft. Het gaat over de vraag: wat betekent het voor iemand als hij moslim is?

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari