Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Opwekking Band met Kinga Ban 626 Prachtige God
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band met Kinga Ban 626 Prachtige God
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Opwekking Band met Kinga Ban 626 Prachtige God
Luister

Is er nog hoop voor de kerk van vandaag?

kerkbankenvrijdag 01 september 2017 08:55

Op de dag dat we op Groot Nieuws Radio de start van het kerkelijk seizoen vieren, hebben we ook aandacht voor kerkverlating. Als je daar aan denkt, kan de moed je in de schoenen zakken. Toch zijn er mensen die hoop houden. Annemarie Biljard sprak vrijdag in De Nieuwe Morgen met theoloog Remmelt Meijer en Aline van de Maat van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten.

"De kerk heeft toekomst omdat ik geloof dat God doorgaat met zijn werk totdat Hij terugkomt", vertelt Aline van de Maat. "Binnen de kerk kunnen dingen veranderen, er gaan dingen anders dan we gewend zijn. Maar Gods woord houdt stand en zal niet ledig wederkeren, maar doen wat Hem behaagd. Ik denk dat daarin de hoop voor jongeren in de kerk sterk mag doorklinken."

Remmelt Meijer, betrokken bij Nederland Zoekt en het project Grensgangers, ziet een toekomst voor de kerk voor zich waarin de kerk veel minder overzichtelijk is. Het wordt minder institutioneel en het gaat wat Meijer betreft meer over kleinere groepen die werkelijk met elkaar optrekken. "Dichtbij het leven, dichtbij huis, de echte geloofsvragen en dichterbij de niet-gelovigen. Daar heeft de kerk toekomst."

Verbinding

In de gereformeerde gemeenten worden jongeren steeds actiever bij de kerk betrokken, bijvoorbeeld door het organiseren van een startdag. Die ontspanning mag er ook zijn, legt Aline van de Maat uit. "Doordat jongeren met elkaar in contact komen, wordt er verbinding gezocht. Dan hoop je dat ze een band krijgen en dat ze zich betrokken blijven voelen, en daarmee ook betrokken blijven op Gods Woord."

Die verbinding hoeft volgens Remmelt Meijer niet persé in een kerkelijk instituut gezocht worden. "Wat ik interessanter vind, is dat mensen in een proces komen waar ze samen met anderen God zoeken, dat kan ook aan de rand van de kerk." Remmelt sprak een voorganger die inmiddels zoveel contacten had buiten de kerk, dat hij een kleine losse community opstartte die juist niet ingebed was in de kerk. Daar komen mensen die de kerk zijn kwijtgeraakt, maar wel verbinding zoeken met christenen.

Kerkcultuur

Remmelt Meijer stelt dat er de gekweekte kerkcultuur tot problemen leidt. "Dat zijn maniertjes die een lange of korte traditie hebben, maar niet persé mensen helpen in de reis met God. Dan wordt de reis eenzaam en gaan ze opnieuw op zoek. Mijn verlangen is dat je die reis kunt voortzetten in de cultuur van vandaag, dan gaat geloof je leven beïnvloeden. Vanuit een cultuur van een levend geloof en discipelschap, in plaats van kerklidmaatschap", vertelt Remmelt.

Deel 1 van het gesprek met Aline en Remmelt kun je hier terugluisteren.

Deel 2 van het gesprek met Aline en Remmelt kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september