Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

De kosters in de kerk: een dienstbaar volkje

stoelen in de kerkvrijdag 01 september 2017 13:30

Een jaar lang verdiepten fotograaf Edith Gerritsma en journalist Andrea Hijmans zich in het leven van de kosters. Ze woonden huwelijken en begrafenissen bij en zelfs vergaderingen van de kostersvakbond. Wat opvalt? "De dienstbaarheid! Ze stellen zich in dienst van de kerk en de gemeenschap en dat doen ze vol toewijding", vertelt Andrea Hijmans vrijdagmiddag op Groot Nieuws Radio.

"Ze werken vaak buiten reguliere tijden en komen als dat nodig is", aldus Andrea. "Ze staan vaak klaar en doen meer dan waar ze voor betaald worden. Soms breekt het ze ook een beetje op, dat ze zichzelf gaan overvragen."

Een twee opvallend punt aan kosters is dat ze voornamelijk vanuit de coulissen opereren. "Maar tegelijkertijd moeten ze ook vaak op de voorgrond treden, want ze zijn er altijd bij diensten, maar ook bij huwelijken en begrafenissen." Een ander opvallend punt is dat kosters een eigen vakbond hebben: de CNV Kostersbond. Volgens Andrea Hijmans is die bond er niet alleen maar voor het behartigen van de belangen van kosters, maar lijken vergaderingen ook heel erg op een reünie. Gezelligheid staat hoog in het vaandel en partners gaan vaak mee.

Over de toekomst van het kostersvak, daar zijn Edith Gerritsma en Andrea Hijmans het over eens: dat blijft gewoon bestaan. Wel is de toekomst van het betaalde kosterschap onzeker. Andrea: "Vooral kleine kerken hebben het moeilijk, ook financieel. Ze kunnen een betaalde koster niet opbrengen, waardoor die functie in toenemende amte door vrijwilligers worden uitgevoerd. Grotere kerken die hun kerk verhuren en evenementen hebben, hebben wel vaak een betaalde koster, dat blijft ook zo."

Op Kostersboek.nl is meer te lezen over het boek van Edith Gerritsma en Andrea Hijmans. Het gesprek met hen kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari