Nu op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Irma Dee Love Is Breaking
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Irma Dee Love Is Breaking
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Irma Dee Love Is Breaking
Luister

Christenen denken anders over ontstaan aarde

earthmaandag 04 september 2017 08:30

Schepping of evolutie, het is een onderwerp waar christenen eindeloos over discussiëren. Er is een verschuiving in hoe zij daar over denken, blijkt uit een steekproef van het christelijk opiniemagazine De Nieuwe Koers. 60 procent van de respondenten zegt dat ze Genesis 1 niet lezen als een letterlijk verslag van het ontstaan van hemel en aarde, vertelt hoofdredacteur Felix de Fijter.

De Fijter zegt "met veel armslagen" dat dit percentage met tien of twintig procent is verschoven. Het recent uitgevoerde onderzoek is niet representatief, want het is een steekproef. Eerder deed CV Koers, de voorloper van De Nieuwe Koers, het grote twijfelonderzoek. Toen zei 46 procent nog dat we Genesis 1 moeten lezen zoals het er staat. "Bijna de helft was toen overtuigd van een letterlijke lezing van Genesis 1", vertelt De Fijter op Groot Nieuws Radio.

De steekproef werd gedaan onder 1800 respondenten, waarvan 75 procent man is. Het valt De Fijter op dat er een bepaalde dualiteit in de uitkomst zit. "Enerzijds zeggen mensen dat het ze niet uitmaakt of de eerste mens zesduizend of 45-duizend jaar geleden leefde. Dat zegt ongeveer 60 procent. Tegelijkertijd heeft een overgrote meerderheid van de mensen moeite met het idee dat mensen en apen de aap als gemeenschappelijke voorouder delen."

Meer uitkomsten van de steekproef zijn te lezen in het septembernummer van De Nieuwe Koers.

Het gesprek met hoofdredacteur Felix de Fijter kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september