Nu op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Ik ben mooi, gemaakt naar Gods beeld

beautymaandag 04 september 2017 11:30

Bij Jorieke ging maandag over het uiterlijk. De een geeft er veel aandacht aan, de ander wat minder. Elizabeth van Zijl, schrijver van het boek 'Vrede met jezelf', vertelde dat als je in alle facetten accepteert wie je bent, dat je vanzelf schoonheid gaat uitstralen. Vanuit daar kun je zeggen: ik ben mooi omdat ik ben gemaakt naar Gods beeld. Die vrede en acceptatie maakt je tot een mooi mens, aldus Van Zijl.

Waarom is uiterlijk zo belangrijk voor ons? "Je uiterlijk is het eerste visitekaartje wat mensen van je zien. Als je mensen voor het eerst ziet, ga je toch onderbewust mensen taxeren, al vind ik dat een lelijk woord", vertelt Elizabeth van Zijl op Groot Nieuws Radio. "Je gaat er een bepaalde waarde aan geven, een oordeel." Dat gedachtepatroon kan leiden tot gedachtes van onvrede over jezelf, dat je niet blij bent met wie je bent, hoe God je heeft gemaakt, dat je jezelf gaat afwaarderen, vertelt Van Zijl.

Elizabeth van Zijl vergelijkt het lichaam met een muziekinstrument. Een viool kun je ook krijgen in allerlei modellen en vormen, elke viool is ook anders. Het instrument moet goed onderhouden worden, soms wat opgepoetst en gerepareerd worden als het nodig is. Maar uiteindelijk gaat het om de klank die het instrument voortbrengt.

Betekent dat je je helemaal niet druk moet maken over hoe je eruit ziet? "Je moet zeker wel goed voor jezelf zorgen", zegt Van Zijl. "Die verantwoordelijkheid heb je van God gekregen om voor je lichaam te zorgen. Daar mag je niet lichtvaardig over denken. Als je het te zwaar bent, doordat je ongezond hebt gegeten of veel gesnoept, dan moet je daar iets aan doen. Dat heeft niets te maken met een schoonheidsideaal, maar met het goed voor je lichaam zorgen en het goed onderhouden. Hoe fitter je bent, hoe beter je in staat bent om te functioneren zoals God dat van je vraagt. Het is belangrijk dat je gezond eet, beweegt en jezelf verzorgt."

Het hele gesprek met Elizabeth van Zijl kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via