Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Kleinkoor Concertino - Cantate 'Licht Der Wereld'

Kleinkoor Concertino - Cantate 'Licht Der Wereld' 19:00

De Cantate 'Licht Der Wereld' is het resultaat van een aanhoudend verlangen van componist Martin Zonnenberg om de veelzijdigheid van het begrip 'licht' te vangen in één grote compositie. Uiteindelijk was het ds. Wim Kok die hem met een uitgewerkt teksten-idee het beslissende duwtje in de rug gaf. Martin begint na een periode van inspiratieloosheid, uiteindelijk gewoon bij het begin.. het 'niets', 'de ledigheid voor de schepping'. Zodra gaandeweg de Ouverture de schepping van het licht wordt bezongen, ontluikt zich een veelkleurigheid thema's, ook in de compositie.

Zonnenberg behandelt het 'genadelicht', de belofte en komst van 'het licht', het 'wandelen in het licht' en het uitzicht op het 'eeuwig in het licht zijn'.

De wisselwerking tussen het 30-leden-tellend koor en Jacob Schenk en Jaap Kramer is fascinerend. Zonnenberg maakt er geen geheim van dat hij het stuk op beide solisten afgestemd heeft, maar toch is prachtig om te horen hoe beiden met regelmaat door het koor in de sound worden 'opgetild'. Tegelijkertijd geeft het koor met z'n bijzondere dynamiek ook de tekst de juiste accenten. Voor de goede luisteraar zijn gaandeweg het stuk meerdere bekende melodietjes verstopt, waardoor elke luisterbeurt steeds weer nieuwe verrassingen oplevert. Vooral het slotstuk, met een ingetogen, doch hemels 'Amen Amen' zal menig luisteraar beroeren.

Naast organist Joost van Belzen, pianist André van Vliet, hoboïste Anja van der Maten en fluitiste Marjolein de Wit, wordt Kleinkoor Concertino vergezeld door een strijkers-ensemble.

Bestel deze CD op Gospel.nl

« Terug

Deel via