Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

"Kans op kernoorlog Noord-Korea niet groot"

Noord Korea vlagdinsdag 05 september 2017 08:30

Noord-Korea deed afgelopen weekend een nucleaire proef met een waterstofbom. Dat leidde tot een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter. Dinsdag werd duidelijk dat er een langeafstandsraket is verplaatst naar de westkust van het land. Toch is de kans op een kernoorlog niet groot. Dat zou het einde betekenen van Kim Jong-Un, stelt buitenlandcommentator Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad.

"De VS zullen niet toestaan dat hij een kernoorlog begint in de regio. China heeft ook duidelijk gezegd: als de VS jou aanvalt, dan zullen we je steunen. Maar als jij begint, zullen we niet reageren als de Verenigde Staten tegenmaatregelen nemen. DWat is een duidelijke waarschuwing geweest van Peking: je mag je spel spelen tot op zekere hoogte, maar we willen geen nucleaire oorlog", vertelt Van Benthem op Groot Nieuws Radio. De waterstofbom van Noord-Korea is volgens hem het zwaarste atoomwapen dat we kennen.

Noord-Korea komt aan zoveel wapens, omdat Kim Jong-Un al vanaf het begin van zijn regering het aantal testen heeft opgevoerd. Van Benthem: "Er wordt alles op ingezet, ook al gaat het ten koste van de bevolking. Kim Jong-Un wil hoe dan ook zijn macht vasthouden en heeft daarbij een ultiem wapen in handen waarmee hij zich in de regio als grootmacht kan voordoen, hoe arm het land ook is."

Tot voor kort deden ook bondgenoten als Rusland en China mee met resoluties in de VN Veiligheidsraad over sancties. Nu Noord-Korea het zwaarste wapen in handen heeft, willen Rusland en China geen nieuwe sancties meer, legt Van Benthem uit.

Het hele gesprek met hem kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari