Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rend Collective Counting Every Blessing (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rend Collective Counting Every Blessing (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rend Collective Counting Every Blessing (Acoustic)
Luister

"Alleen het evangelie kan Noord-Korea veranderen"

noord koreawoensdag 06 september 2017 08:30

De spanningen rond Noord-Korea lopen op. Afgelopen weekend voerde het land een proef uit met een waterstofbom. Met zo'n wapen kan Noord-Korea onder andere Zuid-Korea en Amerika treffen. Kan Noord-Korea afgehouden worden van meer kernproeven? Ondertussen worden ook nog steeds christenen onderdrukt. "Alleen het evangelie kan Noord-Korea veranderen", gelooft Richard Groenenboom (SDOK).

"Noord-Korea is een land waar geen kerken zijn. Er zijn wel een aantal showkerken die door de overheid in het leven zijn geroepen voor toeristen", vertelt Groenenboom woensdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. "Ze willen met name het idee wekken dat hier niets aan de hand." Terwijl in die 'showkerken' acteurs komen die door de overheid zijn ingehuurd, komen de normale christenen in Noord-Korea alleen in familieverband bij elkaar, waar ze met drie of vier mensen zachtjes met elkaar bidden, vertelt Groenenboom. "Ze durven zelfs niet aan jonge kinderen te vertellen dat ze christen zijn. Ook zijn ze voorzichting in het noemen van de naam van Jezus."

Volgens schattingen zijn er zo'n 100.000 christenen in Noord-Korea, waarvan 30.000 christenen verblijven in concentratiekampen, stelt Groenenboom. "Dat zijn verschrikkelijke plekken waar christenen eigenlijk nooit meer uitkomen. Ze moeten er keihard werken."

Of ze iets meekrijgen van de spanningen tussen Amerika en Noord-Korea? "De Noord-Koreaanse media vertellen wat de autoriteiten willen horen, ze zeggen dat Noord-Korea een enorm sterk land is, dat alles onder controle is, en dat de vijand, Amerika en Zuid-Korea, verpulverd zullen worden. Dat soort kreten krijgen ze mee." In Noord-Korea is er geen vrije pers en kunnen inwoners niet vrij het internet op.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Flickr / Stephan

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari