Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Christmas Time Is Here
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Christmas Time Is Here
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Christmas Time Is Here
Luister

4 tips om over te stappen op DAB+

dabpluswoensdag 06 september 2017 11:30

Groot Nieuws Radio zendt sinds 1 september in heel Nederland uit via DAB+, de digitale opvolger van de middengolf. Waar je ook bent, overal kun je luisteren in goede kwaliteit, zonder kraak en ruis. We krijgen op de redactie veel vragen binnen over hoe je kunt luisteren naar DAB+, wat je daar nodig hebt en wat je moet instellen. We helpen je daarbij! Een bemoediging alvast: het is niet heel moeilijk!

Tip 1: Koop een DAB+ radio

Je kunt het DAB+ signaal niet ontvangen met je huidige transistorradio. Voor digitale radio heb je een nieuwe radio nodig. Die heb je in allerlei formaten, uitvoeringen en prijsklasses. Bij verschillende online winkels kun je voor 34 euro al een prima DAB+ radio kopen.

Is je budget ruimer, dan kun je kiezen voor een model waarmee je ook internetradiostations (zoals het christelijke jongerenstation Seven FM) kunt luisteren. Hoe duurder de radio, hoe beter de ontvangst en de audiokwaliteit zal zijn. Je kunt ook naar je lokale elektronicawinkel gaan en vragen om advies.

Tip 2: Laad de zenderlijst opnieuw in

Op gebied van DAB+ verandert er regelmatig iets in het aanbod van zenders. Zo is Groot Nieuws Radio vorige week overgestapt van regionale frequenties naar een landelijke frequentie. Om te kunnen blijven luisteren, is het noodzakelijk om de zenderlijst opnieuw in te laden. Dat is heel makkelijk. Met een knop op je radio (meestal aangeduid als 'autoscan' of 'rescan') zoekt je DAB+ radio automatisch naar alle beschikbare DAB+ zenders in jouw omgeving. Je ziet dan in de lijst ook 'GNR' of 'GrootNieuwsRadio' staan, waar je vervolgens op kunt afstemmen.

Tip 3: Kies een goede plek thuis uit

Radio via DAB+ is nog volop in ontwikkeling. In verschillende stappen wordt het signaal van de zenders steeds beter gemaakt. De landelijke radiostations investeren gezamenlijk in de verbetering van DAB+. Voor januari 2018 staat de volgende upgrade gepland, waarmee de dekking verder verbeterd wordt.

Het kan voorkomen dat je thuis nog geen optimaal signaal hebt. Ons advies is om je radio bij het raam te plaatsen en de antenne uit te schuiven. Als je eenmaal een goede plek hebt uitgekozen waar je goede ontvangst hebt, kun je blijven genieten van Groot Nieuws Radio in prachtige audiokwaliteit. Dat klinkt een stuk mooier dan de middengolf!

Tip 4: Help je buurman of buurvrouw

Als je zelf al geniet van Groot Nieuws Radio via DAB+, help dan ook je (groot)ouders, broers, zussen, vrienden en gemeenteleden om over te stappen op DAB+. De drempel lijkt soms hoog, totdat je ontdekt hebt hoe makkelijk luisteren via DAB+ is. Geef bijvoorbeeld een DAB+ radio cadeau of help bij de aanschaf van een radio. Bovenstaande tips kunnen je helpen om DAB+ in te stellen.

Heb je nog vragen over DAB+, stuur ons dan een e-mail of bel op werkdagen tussen 09:00 en 13:00 met 0909-1231008 (55 cent per minuut).

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september