Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Needtobreathe Hard Love (ft. Serena Ryder)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:30 - 05:30 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Needtobreathe Hard Love (ft. Serena Ryder)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Needtobreathe Hard Love (ft. Serena Ryder)
Luister

"Eerste christenen deden al aan kringgebeden"

prayvrijdag 08 september 2017 07:55

Nu het seizoen van de huiskringen weer op het punt van starten staat, komt de vraag vast ook weer voorbij of het kringgebed weer terugkeert. Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, ziet in de Bijbel het kringgebed al plaatsvinden bij de eerste christenen. "Ze komen samen en bidden een hele nacht door voor de vrijlating van Petrus. Maar ik zie Jezus ook alleen bidden."

Zelf bidt Arnoud Drop regelmatig in een kring: op kantoor met collega's en elke week op woensdag voor de stad. "Ik vind het fijn om met andere mensen te bidden", vertelde hij vrijdag op Groot Nieuws Radio.

Uit zijn jeugd kent hij nog wel ongemakkelijke situaties rondom het kringgebed. "Op catechisatie daar had je van die kringgebeden waar de leider bedacht dat het leuk was om elkaars handen vast te houden. Als je klaar bent, geef je een knijpje. Maar mensen krijgen zweethanden, je weet niet meer wie wel en niet wilde bidden, mensen gaan knijpen van zenuwen. Voor je het weet zijn drie mensen aan het bidden of helemaal niemand meer."

Arnoud Drop houdt vooral van dynamische gebedsvormen, wat dus niet betekent dat gebedsgroepen hele lijsten met gebedspunten afwerken en iedereen in de gaten houdt of er al voor 'tante Jannie' is gebeden. "Als het dynamischer is, is het een ontzettend leuke tijd om samen met elkaar te bidden."

"Gebed mag ook leuk zijn, je kunt het leuk maken. Juist door het afwisselen van gebedsvormen houd je het gebed inspirerender." Ook raadt Arnoud Drop aan om niet wekenlang voor dezelfde persoon en situatie te bidden, maar ook te vragen om updates van de situatie.

Alpha Nederland heeft samen met 24/7 Prayer een cursus ontwikkelt over het gebed, de Prayer Course.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari