Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

"Vluchteling in Nederland mist familienetwerk"

vlucht voorwaartsmaandag 11 september 2017 08:30

"Veel vluchtelingen missen een soort familieachtig netwerk, zoals in een gezin waar kinderen worden uitgedaagd om stappen te stappen." Dat zegt Rudolf Setz van Nederland Zoekt op Groot Nieuws Radio. Met het project 'Vlucht Voorwaarts' koppelt hij in Assen maatjes aan vluchtelingen met een status om verbindingen te leggen en vriendschappen te sluiten.

Het idee kwam toen Rudolf Setz bij een Syrisch stel thuis kwam en aan hen vroeg: hoe gaat het nou echt met jullie? Het antwoord: er is veel geregeld, zoals een uitkering, maar een stuk uitdaging ontbrak. Hoe kan ik hier mijn toekomst opbouwen, was hun vraag.

Volgens Setz is het voor statushouders moeilijk om hun weg te vinden in Nederland. "Het grote risico is dat ze in een eenzijdige cultuur terecht komen. Dat mensen die Arabisch spreken zich verbinden met mensen uit hun eigen land of taalgroep." Setz pleit daarom voor interculturele groepen waarin mensen uit Nederland en andere verschillende culturelen samen op weg gaan. "Met Vlucht Voorwaarts creëren we een tijdelijke interculturele groep waar mensen elkaar helpen om stappen te zetten, soms zelfs vanuit een isolement. Maar ook om een stage te doen, een opleiding en om contacten aan te boren."

Vlucht Voorwaarts is in februari van start gegaan met 17 maatjes en 17 vluchtelingen. In november gaat er een tweede groep van start die ongeveer net zo groot is. Er worden conferenties georganiseerd en met een popuprestaurant wordt het project ook zichtbaar in de samenleving.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Vlucht Voorwaarts

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari