Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rend Collective Counting Every Blessing (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rend Collective Counting Every Blessing (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rend Collective Counting Every Blessing (Acoustic)
Luister

"Geen tegenstelling tussen Boven en beneden"

harrykuitertmaandag 11 september 2017 13:30

'Al het spreken over Boven komt van beneden', het is een van de bekendste uitspraken van theoloog Harry Kuitert. Vrijdag overleed hij op 92-jarige leeftijd. Door de een werd hij bewonderd, door de ander werd hij verguisd. Theoloog Hendro Munsterman reageerde maandagmiddag op zijn overlijden. "Ik denk dat hij het hart van het christelijk geloof eigenlijk nooit helemaal doordrongen heeft."

"Het hart van het christelijk geloof is niet de Bijbel, ook niet wat Kuitert vaag God noemt, maar dat is het hart van Christus zelf. Als hij zegt dat het spreken over Boven altijd spreken van beneden is, dan heeft hij daar natuurlijk wel gelijk is. Maar het hart van het christelijk geloof is juist dat er geen beneden en Boven is. In de mens Jezus van Nazareth, die beneden was, heeft het Boven geüit. Dat hele spanningsveld tussen Boven en beneden is geen tegenstelling", zo vertelt Munsterman in Sandwich.

Kuitert heeft een aantal mensen beïnvloed in wat nu de Protestantse Kerk in Nederland, zoals de predikant Klaas Hendrikse, die vanaf de kansel mag zeggen dat hij niet in God gelooft. "Dat is een exponent van wat Kuitert in zekere zin aan het uitwerken was." Hendro Munsterman zegt dat hij dit gedachtegoed bij de jonge generatie theologen niet meer herkent.

Het gesprek met Hendro Munsterman over Harry Kuitert kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari