Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Wouter van der Toorn: Niet gelukt om atheïst te zijn

Wouter van der Toorndinsdag 12 september 2017 07:55

Is er in jouw geloof ruimte voor twijfel? Evangelist en blogger Wouter van der Toorn laat de twijfel toe in zijn leven, al is het hem niet gelukt om atheïst te worden, vertelt hij in De Nieuwe Morgen. "Ik heb het overwogen omdat ik vastliep in alles wat ik geloofde, in alle antwoorden die ik zelf had geformuleerd in de afgelopen veertig jaar. En dat heel veel niet meer werkte."

Op zijn blog Creatov schreef Wouter een artikel met de titel 'Ik zou ook stoppen met geloven'. "Het klinkt gek, als je jezelf introduceert als evangelist en iemand die wel zou kunnen stoppen met geloven", vertelt Wouter. "Ik probeer met veel mensen in gesprek te zijn en een relevant geloofsgesprek te voeren. Ik wilde eigenlijk alle vragen stellen die normale mensen ook hebben en proberen te leven zoals zij ook leven, als mensen buiten mijn christelijke bubbel."

Wouter gelooft dat we geroepen zijn om als pelgrims onderweg te zijn. "Een van de oorzaken waarom er te weinig ruimte voor twijfel is, is omdat we in het westerse christendom een erg ingeblikt geloof hebben gecreeërd. Geloof gaat over wat je vindt, wat er in je hoofd zit, in plaats van dat geloof een weg is om te gaan, een geloof is om te leven. Het is heel erg in het hoofd en in kennis geschoten. Daar is te weinig ruimte voor twijfel."

De Bijbel geeft volgens Wouter ruimte voor twijfel. "Als er een ding is waar het veel over gaat, is het over mensen die het niet weten, of waar God onduidelijk is of waarin ze nieuwe dingen ontdekken." Wouter krijgt regelmatig kritiek omdat hij openlijk voor zijn geloofstwijfel uitkomt. "Maar je kent de ongelovigen uit de Bijbel, zoals Thomas. Maar hij was de enige leerling die de Heer aanraakt. Het irriteert mij dat mensen de ruimte voor twijfel proberen in te dammen en te controleren. Het is voor mij een aanmoediging dat er niemand zo dicht bij de Heer gekomen is dan de twijfelaar Thomas. Dat motiveert mij."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Wouter van der Toorn

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september