Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

"Heb respect voor andermans gekke mening"

armpjedrukkendonderdag 14 september 2017 08:30

Kinderdoop of volwassendoop? Schepping of evolutie? En hoe denk je over de eindtijd, over homoseksualiteit? Christenen kunnen veel en vaak praten over deze hete hangijzers. Maar hoe voer je een goede discussie? "Je hartsgesteldheid is het belangrijkst", zegt de christelijke vlogger Daniël van Deutekom. "Heb een beetje respect voor andermans gekke mening."

Daniël schreef eerder deze week een artikel op zijn Facebookpagina over discussies onder christenen.

Volgens Daniël moet 'liefde' de kern, het fundament van elke discussie zijn. "De liefde is nederig, durft te zeggen: ik heb niet alle kennis, laat me jouw kant van het verhaal horen, dan zullen we het overwegen met het woord van God in ons midden. Dat is het belangrijkste." Daarnaast vindt Daniël het belangrijk dat christenen elkaar laten uitpraten en maar één onderwerp per keer behandelen. Soms worden mensen overweldigd met tien onderwerpen die tegelijk de lucht ingeslingerd worden, waardoor je niet de ruimte krijgt om te reageren op elk van die onderwerpen.

Verrijkend

Vroeger discussieerde Daniël er op los met bijvoorbeeld zijn ouders. "Ik ben er anders in gaan staan. Ik ben erachter gekomen dat discussieren om het discussieren zelf niet zo heel erg boeiend en interessant is. Ik vind het toffer om andere mensen te helpen om anders te gaan denken, niet dat ze perse mijn gedachtes gaan denken, maar om zaken van de andere kant te durven benaderen. Ik denk dat het verrijkend kan zijn voor het lichaam van Christus", aldus Daniël donderdagochtend in De Nieuwe Morgen.

Waarheid

In discussies ziet Daniël vaak dat christenen zich opwerpen als 'the keepers of the truth'. "Ze moeten de waarheid bewaren, ook in discussies met medebroeders en -zusters. Ook al zeggen we dat er één waarheid is, toch kunnen we allemaal andere meningen hebben, dat is realiteit. We moeten niet weglopen daarvan, maar zeggen: het zou kunnen zijn dat mijn kennnis onvolkomen is, zoals de Bijbel zegt. Dat is geen relativisme. We kunnen groeien in waarheid, de Geest leidt ons naar alle waarheid."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september