Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Online meeleven met de Joodse najaarsfeesten

klaagmuurvrijdag 15 september 2017 08:30

Komende maand wordt in Israël het Rosj Hasjana (nieuwjaar), Jom Kipoer (grote verzoendag) en Soekot (loofhuttenfeest) gevierd. Dominee Aart Brons van het Centrum voor Israëlstudies vierde afgelopen jaren in Israël deze feesten mee en wil nu christenen uit Nederland laten proeven aan deze feesten door middel van een nieuw online dagboek dat vrijdag van start gaat.

"Het is eigenlijk zonder dat we er zo weinig van weten, hoe de Bijbel in deze dingen zijn sporen trekt in Israël. Het gaat om elementen die bij ons onbekend zijn, maar die ons wel veel te zeggen hebben. Het is een stukje spiegeling aan Israël, zoals ik dat zelf heb gehad en als verrijkend heb ervaren. Dat wil ik graag doorgeven", vertelde Aart Brons vrijdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Inkeer

"In het najaar zijn er feesten die bij ons onbekend zijn, maar in Israël een enorm steple op het leven zetten van religieuze Joden, maar ook breder", aldus Brons. "Rosj Hasjana, dat zijn een paar dagen van bezinning en inkeer. Dan gaan we naar de grote verzoendag toe, dat zijn ingeduchte dagen, zoals men dat noemt. Dat zijn dagen die lijken op wat bij ons het voorbereiding op het Heilig Avondmaal is, dagen van zelfonderzoek, die gaan over je relatie met God en de medemens."

Het online dagboek van dominee Aart Brons is hier te volgen op centrumvoorisraelstudies.nl.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Paul Segal

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september