Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

"Elk jaar kerkhoppen is een ongezonde houding"

churchmaandag 18 september 2017 07:55

Misschien heb je wel eens moeite met je kerk of lijkt het gras groener bij een andere gemeente. Mag je zomaar overstappen naar een andere kerk? Koen Prinzen, pastor van Thousand Hills in Huizen, vindt dat elk jaar kerkhoppen een ongezonde houding is. "Dan ga je elke zondag naar een evenement en kun je nooit echt betrokken zijn, onderdeel van een kring zijn of gaan dienen", aldus Prinzen.

"Ik ben al lang in de bediening en heb veel mensen zien komen en gaan met deze houding", vertelt Koen Prinzen in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. "Ik geloof heel erg in trouw zijn aan je eigen kerk. Ik ben nu zelf negen jaar bij deze kerk, door dik en dun. Ik geloof in trouw zijn, geplant zijn en betrokken zijn. Niet dat je bij de eerste beste tegenslag of meningsverschil weggaat."

Er zit ook een andere kant aan het verhaal. "Als de kerk waar je in zit niet de kerk is waar je verder kan, waar het jarenlang hetzelfde gaat, tegen dingen aanloopt, als je weet dat God je naar een andere plek roept en de kerk niet het beste is voor jouw gezin, dan is zo'n stap de moeite waard", aldus Prinzen.

Ketterij

Prinzen denkt in het belang van het gezin. "We hebben de verantwoordelijkheid gekregen voor onze kinderen. Als de kerk waar je in zit niet de plek is waar je kinderen het geloof vasthouden, dan is het zeker een reden om over te stappen. Die kans krijg je maar een keer. Als ze niet in een gezonde gemeente zitten waar ze christelijke vrienden kunnen hebben, dan gaan ze weg als ze 16 zijn. Daar kun je zeker van zijn in deze tijd en maatschappij." Ook ketterij is een goede reden om te vertrekken. "Niet bij het eerste beste meningsverschil, maar als een gemeente vervalt tot vrijzinnigheid of recht tegen de Bijbel ingaat."

Bord en bestek

De gedachte dat je niet voldoende meer gevoed wordt, is een slechte reden om over te stappen naar een andere kerk, vindt de pastor van Thousand Hills Huizen. "Het is belangrijk dat je gevoed wordt, dat je iets haalt uit zondag, uit de bijbelstudies. Het moet een plek zijn om verder te groeien. Maar de houding van dat je met bord en bestek naar de kerk komt en zegt: voed me maar, dat is heel ongezond. Je moet naar de kerk komen met een houding: wat kan ik geven, wat kan ik bijdragen en hoe kan ik dienen? Zeker als je een volwassen christen bent, kun je zelf goed de Bijbel lezen en bijbelstudies opzoeken."

Het hele gesprek met Koen Prinzen kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september