Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Matthijn Buwalda Een Berg Rede
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (vr) - Lukas Kramer

Nu speelt

Matthijn Buwalda Een Berg Rede
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Matthijn Buwalda Een Berg Rede
Luister

"Bijbels fundament belangrijk bij schrijven liedtekst"

musicdinsdag 19 september 2017 07:55

In het Reformatorisch Dagblad werd laatst gediscussieerd over het lied 'Ik ben geen zondaar' van DoorBrekers. Dat brengt ons bij de vraag: ben jij bewust van de tekst bij het zingen van een lied? Tekstschrijver Marcel Koning vindt dat een lied de combinatie nodig heeft van een pakkende melodie en een goede tekst. Tegelijkertijd vind hij dat je niet zomaar alles moet opschrijven wat komt bovenborrelen.

Als tekstschrijver is Marcel Koning zich steeds bewust van wat hij schrijft. "De vraag is: mogen we zeggen wat we nu zo zeggen? Is het Bijbels gefundeerd? Dat bewustzijn is het allerbelangrijkste. Je kunt niet zomaar alles opschrijven wat bij je komt bovenborrelen."

Marcel Koning is onder andere betrokken bij het Woorden van Waarde-project waarbij hij letterlijke Bijbelteksten op muziek zette. "De discussie was niet zozeer of de teksten goed waren of niet, die waren letterlijk uit de Bijbel. Dan heb je snel uitgepraat. Maar het ging wel over de vraag of de selecties in de teksten die wij dan kiezen uit de psalmen, of dat de hele psalmlading dekt."

Theologie

Hoe kun je omgaan met verschillende geloofsbelevingen en verschillen in theologie? Marcel Koning: "Als het gaat om fundamentele verschillen, je moet staan waar je voor staat, je moet het wel kunnen uitleggen. Je schrijft een lied omdat je het zelf gelooft. Als je voor een gemeente schrijft, hou je rekening met je doelgroep." Marcel noemt als voorbeeld het lied 'Doop' van Sela. "Dat hebben ze ontzettend mooi gedaan, door een lied te schrijven dat door zowel mensen met de geloofsdoop als de kinderdoop omarmt wordt."

Zelf houdt Marcel de lijn van Paulus aan. "Als iets aanstoot geeft, dan volg ik Paulus, dan breng ik het lied niet breed uit. Ik wil niet degene zijn die aanstoot geeft in de gemeente. Tegerlijkertijd denk ik ook wel eens: als 1 of 2 woordjes verkeerd staan, voer die discussie en kijk naar de intenties van mensen. Hebben ze de intentie om mensen naar Jezus te brengen? Voer het goede gesprek en sleep elkaar niet meteen voor het vuurpeleton."

Melodie

"Als de tekst niet staat en de melodie is goed, dan is het wel heel erg jammer", vind Marcel als het gaat om de muziek in de kerk. "Als de tekst niet deugt, zou ik 'm niet op mijn setlist zetten in de kerk. Dan is het afgelopen, hoe mooi de melodie ook. Andersom kun je na de preek een lied kiezen vanuit de tekst. Dan is de melodie misschien niet helemaal top, maar past het toch."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september