Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Jan Quintus Zwart: 'Bovenkerk moet weer van álle Kampenaren worden'

Jan Quintus Zwartzaterdag 16 september 2017 19:55

"De Bovenkerk is doorgaans eigendom geweest van een kerkelijke gemeente, met als gevolg dat een grote groep van de bevolking denkt: die kerk is niet van ons." Jan Quintus Zwart, dirigent en manager van de Bovenkerk, sprak zaterdag in ’t Heerlijk Loflied over zijn zorgen over de toekomst van de kerk. "Ik vind het nu de uitdaging om te zorgen dat de Bovenkerk álle Kampenaren weer het gevoel geeft dat die kerk wél van hun is. Al komen ze er misschien niet zondags, die kerk hoort wel bij Kampen."

"Het zou mooi zijn als je met nieuwe activiteiten ook buitenkerkelijke mensen weer naar binnen kunt trekken", aldus Zwart, die toegeeft dat de kosten van het gebouw soms zwaar op de begroting drukken. "Het is natuurlijk treurig dat er binnen de Hervormde Gemeente geen wijk meer is die deze kerk gebruikt voor reguliere kerkdiensten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de terugloop van het bezoek en de kosten die het gebouw met zich meebrengt. Per jaar moet je eigenlijk een ton per jaar óver hebben, zodat je eens per tien jaar een miljoen kunt investeren om het gebouw in stand te houden."

Ondanks de vraagtekens over de toekomst, denkt Zwart dat de kerk niet direct gevaar loopt. "De Bovenkerk is natuurlijk een rijksmonument én het meest gezichtsbepalende beeld van Kampen. De gemeente kan zich natuurlijk nooit permitteren om zo’n gebouw om te laten vallen. Dit is een gebouw waar niemand een bulldozer tegenaan gaat zetten, niemand gaat hier een torenflat neerzetten. Omdat het een rijksmonument is, is ook het interieur beschermd, dus je kunt hier ook geen appartementen, houthal, matrassenzaak, boekhandel of dat soort flauwekul van maken. Maar het is wel een uitdaging hoe we de kerk dan wel overeind kunnen houden."

In 't Heerlijk Loflied was er uiteraard ook aandacht voor de rol van Willem Hendik Zwart, Jan Quintus' vader, die 40 jaar organist van de Bovenkerk was. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Holland Koor / Jan Quintus Zwart

« Terug

Deel via