Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

The Psalm Project God Van Liefde, God Van Trouw
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

The Psalm Project God Van Liefde, God Van Trouw
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

The Psalm Project God Van Liefde, God Van Trouw
Luister

Edith Post: Tijdens de Matthäus Passion voel ik het lijden van Jezus

edithpostzondag 17 september 2017 19:55

"Reinbert de Leeuw heeft gekozen voor een héél langzaam tempo en dan komt het nóg meer binnen." Aan het woord is trompettiste Edith Post, die afgelopen weekend in 't Heerlijk Loflied haar gedachten deelde over de Matthäus Passion van deze dirigent, die begin dit jaar in een uitgebreide tv-documentaire zichtbaar worstelde met het 'het gevoel' dat de muzikale lijdensweg moest hebben. Edith vindt dat hij het 'juiste gevoel' gevonden heeft.

"De Matthäus Passion is natuurlijk een héél lang stuk, maar toen wij nog in Amsterdam woonden, ging ik op Goede Vrijdag geregeld naar de Johannes Passion. Op dat moment zegt zo’n stuk me veel meer dan een preek. Bach heeft dat verhaal zó in muziek omgezet, dat ik die lijdensweg ook voel", vertelt Edith.

"Meestal stopt een preek niet bij Goede Vrijdag, en het is ook logisch dat men even vooruitblikt op Pasen. Maar op Goede Vrijdag komt er helemaal geen Pasen, is er ook helemaal niet. Goede Vrijdag ís ook helemaal niet leuk. Achteraf weten we dat Pasen is gekomen, maar om dat écht goed te beseffen, is dat lijden van Goede Vrijdag wel nodig geweest."

"Ik vind dat Bach dat héél mooi heeft weergegeven. Ik wil me op Goede Vrijdag ook verdrietig voelen. Reinbert de Leeuw heeft geworsteld met de uitvoering en uiteindelijk gekozen voor een héél langzaam tempo en dan komt het nóg meer binnen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Hans van Vuuren

« Terug

Deel via