Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith Wonderful, Merciful Savior
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Michael W. Smith Wonderful, Merciful Savior
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Wonderful, Merciful Savior
Luister

"The Passion antwoord op zingevingsvraag"

The Passion 2017 kruiswoensdag 20 september 2017 13:14

Afgelopen jaar was de zevende editie van The Passion. Het verhaal over het lijden, sterven én opstaan van Jezus, is ongekend populair. Thuis keken afgelopen jaar 3 miljoen mensen mee, en ook op de pleinen zijn er rond de 20.000 mensen te vinden. Marten van der Meulen van de Protestantse Theologische Universiteit en theoloog Mirella Klomp analyseerden de populariteit van dit evenement.

Mirella: "We vonden het fascinerend om te zien dat The Passion zo populair is in Nederland. Vooral omdat we de laatste tijd steeds vaker horen dat er steeds minder mensen in God geloven. Het wordt ontzettend goed bekeken én bezocht, dus voor ons moest er een reden zijn waarom de mensen toch komen kijken naar zo'n evenement. Ons onderzoek voeren we altijd uit tussen de mensen, waar we onze vragen stellen. Ook volgend jaar zijn we er weer bij."

Hoge drempel

"The Passion is wat mij betreft zo populair omdat men zich op een speelse manier toch bezighoudt met het lijdensverhaal. Vooral de mensen die niet op zondag naar de kerk gaan, houden zich op deze manier toch nog bezig met het geloof. Ook was het opvallend dat op Twitter en Facebook er veel grappen gemaakt werden over The Passion. Daarin zagen we dat de makers van die berichten dus eigenlijk spelen met religie. Het is een makkelijke en speelse manier om de Bijbel te leren kennen, want naar de kerk gaan op zondagochtend is voor veel mensen nog een te hoge drempel."

Zingeving

"De laagdrempeligheid is niet de enige reden waarom The Passion zo'n succes is. Het is makkelijk te bekijken, iedereen met een scherm kan het volgen. Daarnaast spelen er ontzettend veel bekende Nederlanders in The Passion, wat voor veel mensen een reden is om het te bekijken. Veel mensen kunnen meezingen, omdat er bekende Nederlandse popnummers in terugkomen. Om het op deze manier aan te bieden, komt het verhaal toch in een ander licht te staan. En zo kunnen mensen er best wel wat aan hebben. Het beantwoordt eigenlijk het verlangen van mensen naar zingeving en het heilige. We zien dat religie niet verdwijnt uit Nederland, maar ingrijpend verandert."

Het gesprek kun je hier terugluisteren:

Beeld: EO/Willem Jan de Bruin

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari