Nu op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

"Eerlijkheid is het grootste cadeau voor jezelf"

feardonderdag 21 september 2017 11:55

"Eerlijkheid kan je bevrijden, de waarheid zal je vrij maken. Dat is zo ontzettend waar! Als je eerlijk durft te zijn over wat je voelt, je pijn en angsten, dat werkt bevrijdend." Dat vertelde psycholoog Cocky Drost donderdagochtend in Bij Jorieke. Eerlijkheid is volgens Cocky dat je jezelf in de spiegel kunt aankijken en kunt zeggen dat je goed in contact staat met jezelf en de mensen om je heen.

Eerlijkheid is volgens Cocky Drost bovendien meer dan niet liegen. Het gaat er om dat je weet wat er leeft in je hart en dat je jezelf kunt confronteren met pijn of dingen die niet lekker zitten, dat je jezelf kunt aankijken. We zijn niet eerlijk, omdat we angst kunnen hebben voor afwijzing, wat weer voortkomt uit onzekerheid. Het kan een afweermechanise zijn om geen angst of onzekerheid te hoeven voelen, aldus Cocky.

Het kan ook te maken hebben met het 'sociaal wenselijk' willen zijn, het anderen naar de zin willen maken. "Dat maakt je eventjes gelukkig, maar waarom gaf je dat antwoord? Wat zegt dat over jou?"

Ook kan oneerlijkheid te maken hebben met angst om door de mand te vallen. "Mensen twijfelen of ze wel echt geschikt zijn voor deze taak. Kan ik het wel? Het is een rare onderhuidste angst om bang te zijn voor wat anderen vinden en denken. Je gaat jezelf anders voordoen dan je echt bent", aldus Cocky.

Het advies van Cocky is om eerlijk te zijn over angst. "Een troost: veel mensen hebben hier last van, het is heel menselijk. Het is een emotie die bij veel mensen rondwaart. Door het open te gooien krijgen mensen het gevoel dat ze niet de enige zijn."

Het hele gesprek met Cocky Drost kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via