Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Claartje Kruijff is de nieuwe theoloog des vaderlands

claartje kruijffmaandag 25 september 2017 09:30

Psycholoog, theoloog en voorganger Claartje Kruijff is zaterdagavond gekozen tot de nieuwe theoloog des vaderlands. Met de bijbehorende prijs van € 10.000 gaat ze een oecumenisch schrijverscollectief oprichten waarmee ze gaat denken over thema's uit het Onze Vader, zoals schuld, heiligheid en het kwaad, vertelde ze maandagochtend op Groot Nieuws Radio.

Elk jaar wordt tijdens de Nacht van de Theologie een nieuwe theoloog des vaderlands gekozen, die wordt gezien als de ambassadeur van de theoloog. Kruijf is opvolger van Janneke Stegeman, die afgelopen jaar deze titel mocht dragen. Claartje Kruijff had haar winst niet verwacht. "Ik was verbaasd en beduusd van, het moest allemaal nog een plekje krijgen. Ik vind het een hele erkenning."

Frank Bosman, die zeven jaar geleden de eerste theoloog des vaderlands was, benadrukt dat het Nederlandse volk gestemd heeft op Claartje Kruijf. Als lid van de jury heeft hij de longlist teruggebracht naar drie genomineerden. Naast Claartje Kruijff waren ook Rikko Voorberg en Almatine Leene genomineerd.

Poten in de modder

Waarom Frank blij is met de winst van Claartje? "Ik vind het sowieso belangrijk dat het een vrouw geworden is. We hadden de eerste vijf edities mannen met baarden als winnaars", vertelt Frank Bosman op Groot Nieuws Radio. "Ten tweede heeft er iemand gewonnen die met beide poten in de modder staat. Ze heeft een pastorale praktijk, ze komt mensen tegen en weet wat er in de maatschappij leeft, ze kan het koppelen aan haar academische discipline."

Uitstekend vehikel

Die koppeling tussen theorie en praktijk herkent Claartje Kruijff wel. "Ik denk dat ik daar kracht uit kan putten, dat je de menselijke vragen en thema's die je tegenkomt, kunt koppelen aan de academie en andersom." Zo heeft Claartje Kruijff veel persoonlijke gesprekken met mensen over de richting die ze zoeken in hun leven, maar ook over geluk en houvast. "De theologie is een uitstekend vehikel om met mensen te srpeken, hoe verhoud je je tot dat grotere leven en tot jezelf en de ander. Wat zou je plek kunnen zijn? Ik heb dat soort gesrpekken heel graag en ik zou die graag ook wat breder trekken."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Nacht van de Theologie

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september