Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Hoe Judith Stoker kracht haalt uit Prediker 3

judith stokerwoensdag 27 september 2017 11:55

'Er is een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen.' Het is een bekende tekst uit Prediker 3 waar Judith Stoker veel kracht uit haalde. Ze schreef er een boek over: 'Adem in adem uit'. Woensdag vertelde Judith in Bij Jorieke over ongewenste kinderloosheid, het lijden en de worsteling om haar eigen lijf lief te hebben, maar ook over het vieren van het leven.

"Vaak willen we de moeilijke tijden liever niet hebben en alleen maar mooie momenten hebben. Maar ik heb in mijn leven ervarven dat het er ook bij hoort", vertelt Judith in Bij Jorieke. Het gesprek met haar kun je hier terugluisteren.

De tijd om te baren, waar in Prediker 3:2 over geschreven wordt, kwam er niet voor Judith Stoker. "We waren vijf jaar getrouwd en wilden graag een gezin stichten. We gingen naar het ziekenhuis voor een serie onderzoeken. Ik ging er open in, want alles is mogelijk tegenwoordig. Na een maand of drie van onderzoeken vertelde de gynaecoloog dat de kans dat wij een kindje van onszelf zoude krijgen eigenlijk uitgesloten was. Ook met IVF of andere dingen. We liepen terug door de gang waar allemaal geboortekaartjes hingen. Ik dacht: dat is niet voor mij."

"We hebben veel gebeden voor een wonder. Op een gegeven moment werd zelf elke week met ons gebeden door de voorganger. Ik was zo gefocust op het niet-zwanger zijn, dat het me veel stress opleverde. Dat deed veel met mijn zelfbeeld. Ik vergeleek me veel met andere vrouwen. Ik dacht: kinderen zijn een zegen van God, dus ik word niet gezegend. Kinderloosheid is iets dat je leven lang meegaat."

Toch ervoer Judith Stoker vrede. "Op een gegeven moment zijn we de pleegzorg in gegaan, dat heeft me wel geholpen. Maar soms popt het op, zoals bij een rouwdienst waar de kinderen de kist dragen. Dan vraag ik me af: wie zal mijn kist dragen?"

Bestel het boek

Het boek 'Adem in adem uit' kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

« Terug

Deel via