Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

"Ieder stel kan wel een opfriscursus gebruiken"

huwelijkstaartdonderdag 28 september 2017 07:55

We horen vaak óf over relaties die goed lopen óf over relaties die niet meer te redden zijn. Maar juist over de middenmoot hoor je minder. Visie-columnist Annemarie van Heijningen besloot daar een boek over te schrijven. "Ik zie het in mijn omgeving regelmatig gebeuren bij stellen, dat het ineens over is en dat men uit elkaar gaat. Dan is het niet meer te redden. Had jaren eerder iets ondernomen!"

Zelf hoort ze met haar echtgenoot tot deze 'middenmoot'. "We worstelen en komen boven", vertelt Annemarie donderdag in De Nieuwe Morgen. Ze is van mening dat er een taboe rust om te praten over 'alle grote en kleine lastige dingen'.

Klusjes

Als voorbeeld van 'grote en kleine lastige dingen' noemt Annemarie een verschil tussen zichzelf en haar man Michel. "Ik was opgevoed, en misschien waren het vooral mijn eigen gedachten, dat mensen alles kunnen. Als je handen hebt om te laten wapperen, ogen om een gebruikshandleiding te lezen en hersenen om na te denken, dan kom je een heel eind. Hij denkt: ik heb geen overzicht, geen inzicht, ik kan het niet en begin er daarom ook maar niet aan. Dat was wel lastig als je samen in een huis woont waar tal van praktische dingen, praktische klusjes gefixt moeten worden."

Cursus

Wat kunnen stellen daar aan doen? Annemarie vindt dat iedereen wel van tijd tot tijd een opfriscursus voor het huwelijk kan gebruiken. "De marriagecourse en premarriagecourse kan ik van harte aanbevelen. In mijn boek vertel ik dat ik die ook gevolgd heb. Het was echt geweldig, het was leuk, laagdrempelig en heel verhelderend."

Het gesprek kun je hier terugluisteren. Het boek 'Getrouwd zijn is de hemel niet' kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september