Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Reyer & Mirjam Kerkhof Vul Dit Huis Met Uw Glorie (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (vr) - Lukas Kramer

Nu speelt

Reyer & Mirjam Kerkhof Vul Dit Huis Met Uw Glorie (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Reyer & Mirjam Kerkhof Vul Dit Huis Met Uw Glorie (Live)
Luister

PKN-predikant is kampioen sjofarblazen

sjofarvrijdag 29 september 2017 07:30

Dominee Jan Willem van den Bosch van de hervormde gemeente in Piershil mag zich kampioen sjofarblazen noemen. Vijf jaar geleden hield hij zich tijdens zijn studie theologie bezig met de joodse wortels van het christelijk geloof, waar hij in aanraking kwam met de sjofar. "Aan de hand van allerlei symbolische betekenissen van de sjofar ben ik er geïnteresseerd in geraakt", vertelt Van den Bosch.

Het blazen op de sjofar kan veel betekenissen hebben. In De Nieuwe Morgen licht Jan Willem van den Bosch er 3 uit. "Het kan een vrolijk geluid zijn, dat je de kroning van een koning viert. In dit geval gaat het ook vaak om de kroning van God als koning. Het kan ook een verdrietige klank zijn, dan is het een oproep tot inkeer of boete of berouw. Of je blaast een alarm, dat roept op om wakker te worden of om strijd te voeren."

Jan Willem van den Bosch blaast wel eens mee bij joodse feesten. Naar zijn eigen gemeente in Piershil neemt hij de sjofar niet vaak mee, ook niet op Israëlzondag dat dit weekend gehouden wordt. Met een speciale Israëlzondag wil de Protestantse Kerk uiting geven aan de verbondenheid met Israël.

De preek die Jan Willem van den Bosch voorbereid heeft voor Israëlzondag gaat over de toekomst van Jeruzalem en hoe dat samenhangt met de chaos en narigheid die in deze tijd over de wereld gaat. "Ik hoop een stukje duidelijkheid te scheppen wat de Bijbel vertelt over de dagen waarin we leven", vertelt Van den Bosch. "Er wordt geprofeteerd dat de joden, het volk van God, over de hele aarde verspreid zal raken en daar moeilijke tijden zal hebben. Door de eeuwen heen hebben we dat ook gezien, er is veel anti-semitisme geweest en het volk is overal verspreid geraakt."

"Maar ze zijn ook weer teruggekeerd naar het land, dat is ook beloofd. Er is beloofd voor de eindtijd dat over Jeruzalem het licht van God zal opgaan, dat alle narigheid wat Israël heeft meegemaakt, dat het zal terugkeren naar de volken die ze dat hebben aangedaan. Dat zie je naar mijn mening in deze dagen ook gebeuren."

Het gesprek met dominee Jan Willem van den Bosch kun je hier terugluisteren.

Bekijk hier hoe Jan Willem van den Bosch op de sjofar blaast.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september