Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Carianne Ros over alles uit het leven halen

Carianne Roswoensdag 04 oktober 2017 11:55

Moet je alles uit het leven halen van jezelf? Kan jij niet echt genieten van wat er nu is? Ben je ontevreden of rusteloos? Maandag coacht Carianne Ros ons hoe je als christen mag leven los van de eisen waar je volgens de wereld aan moet voldoen.

Carianne legt uit waar het verlangen om alles uit je leven te halen vandaan komt: "Heel veel hiervan heeft te maken met ik moet gelukkig zijn. Kan strop zijn, dat er iets van je verlangt wordt om gelukkig te zijn en alles uit het leven te halen. Zit ik op de goede plek qua werk, wat doe ik met mijn talenten, hoe zijn mijn relaties? God heeft ons ook in de wereld gezet om iets te brengen." 

Is het een haalbaar doel alles uit het leven te halen?
Alles is heel groot woord. Belangrijk is hoe God ons gemaakt heeft en gericht zijn om eruit te halen wat erin zit om op dit moment te kunnen doen wat jij nu kan doen. We hebben fases in ons leven. Ik heb nu vier kinderen op de basisschool. Kan me wel helemaal op mijn werk focussen maar dan vergeet ik mijn man en kinderen die ik ook gekregen heb.

Een goede vraag daarbij is ook: Vind God alles wat wij denken dat hij belangrijk vindt ook echt zo belangrijk? Er kwam een keer een vrouw in mijn praktijk die ook worstelde met deze vraag. Ze wilde meer, op haar werk en toen leerde ze iemand anders kennen die ze interessanter vond dan haar eigen man.

Hoe ga je aan de slag?
Ik begin altijd bij het verleden, hoe ben je geworden wie je nu bent? Daarin kan je keuzes hebben gemaakt waar je achteraf spijt van hebt. In dat stuk krijgen we ruimte om te ontdekken welk ontevreden gevoel er is en wat we in het hier en nu kunnen doen. Om te voorkomen dat je gevoel hebt hele leven in een korset te zitten waar je uit moet breken en alles op je ikke ikke ikke gericht te hebben.

Hoe ontstaan gevoelens van ontevredenheid?
Een goed gehecht kind doet wij of zij zelf wil. Als je kind pop geeft gaat de een aan en uitkleden, ander gaat juf spelen en weer ander trekt pop uit elkaar om te kijken hoe die technisch in elkaar zit. Wat veel gebeurd is kinderen leren wat normaal is, dus zus en zo gaan we met poppen om en zo spelen we daarmee. We mogen kinderen zelf laten ontdekken wat ze willen en waar ze zin in hebben.

Midlifecrisis ontstaat als je geconfronteerd met een werkelijkheid die anders is dan je in je hart had verlangd. Hoe groter dat gat is, hoe meer moeite je moet doen om weer bij jezelf te komen. Bij sommigen slaat daar naar binnen en worden depressief. Bij anderen gaat het naar buiten, er moet nieuwe auto, nieuwe vriendin, nieuwe baan en dat kan schade berokkenen. Komt naar op de identiteitscrisis, wie ben ik en wat wil ik echt?

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober