Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Reni & Elisa Aanbidden
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Reni & Elisa Aanbidden
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Reni & Elisa Aanbidden
Luister

Franca Treur geeft gelovigen een stem

Franca Treurdonderdag 05 oktober 2017 11:42

Schrijfster Franca Treur schreef eerder al in Dorsvloer vol confetti over de Gereformeerde Gemeente. Ook in haar nieuwe boek Hoor nu mijn stem worstelen de twee vrouwelijke hoofdpersonen met het geloof. Treur groeide zelf op binnen de Gereformeerde Gemeente en bij De Nieuwe Morgen spreken we met haar over het nieuwe boek.

Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders. Ze groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen. De familie bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof, en de jonge Ina wil niets liever dan klimmen op de trappen van Gods genade. Maar naarmate ze volwassen wordt lonkt ook de maatschappelijke ladder, die misschien gemakkelijker te beklimmen is. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God? De tweede vrouw die worstelt met het geloof is een veertigjarige radio-interviewer. Zij verliest in korte tijd haar baan, haar geliefde en haar waardigheid. Haar leven lang heeft ze geïnformeerd naar de ideeën en de binnenwereld van anderen. Maar hoe staat het met haar eigen innerlijk? 

Eigen jeugd

Franca Treur: "'Dit boek speelt zich weer af binnen de gereformeerde gemeente. Misschien gaan mensen wel denken: schrijft ze nou alweer over dit onderwerp? Maar dat is voor mij geen reden om hier niet over te schrijven. Ik probeer me daar niet druk over te maken. Ik noem mezelf niet gelovig, ik heb dit boek geschreven omdat ik er plezier in had. Ik onderzoek het geloof en bekijk wat het voor mensen betekent. Het schrijven over dit onderwerp zorgt ervoor dat ik dingen beter begrijp. Als ik terugkijk op mijn eigen jeugd besef ik me nu wat er aan de hand was en krijg ik er steeds meer grip op. En ik begon het steeds interessanter te vinden."

Psychologisch

"Er is wel een verschil met het boek Dorsvloer vol confetti. Dat boek was veel sociologischer en dit boek is meer psychologisch. Dit merk je bijvoorbeeld aan alle gedachten die de hoofdpersoon heeft over het geloof. Dit zijn minder fijne gedachtes, maar bijvoorbeeld ook dat ze het geloof erg zou missen als het er niet meer zou zijn. Het andere verhaal in het boek gaat over een radiointerviewer. Ik vind dat interviewers in een interessante spagaat zitten: ze hebben zelf een ego, anders doen ze dit werk niet. Maar aan de andere kant moet de radiointerviewer ook denken aan andere belangen zoals die van de luisteraar." 

Discussies

"In dit boek komen veel Bijbelteksten voor, vooral uit de Statenvertaling. Ik ben niet bang dat mensen die niets met het geloof hebben zich buitengesloten voelen. Als ik het zelf interessant vind weegt dat uiteindelijk zwaarder dan het een lezer aanspreekt. In het algemeen hoop ik dat er iets te genieten valt,  en dat iemand die gelovig is via mijn boek een stem krijgt. Je ziet gelovige hoofdpersonen niet vaak binnen de literatuur. En verder hoop ik dat mensen misschien iets meekrijgen van discussies of pijnpunten waar mensen mee zitten ter aanzien van het geloof."

Luister hier het gesprek: 

Foto: Mechteld Jansen

« Terug

Deel via