Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Aardbevingsbestendig orgel in Groningen

orgeldonderdag 05 oktober 2017 14:43

Door de gaswinning in Groningen wordt de provincie regelmatig geteisterd door aardbevingen. Daarom maakt Stichting de Nicolaaskerk een oud orgel uit 1900 aardbevingsbestendig. Bij Sandwich spreken wij met restaurateur Dolf Tamminga en Marien Bugel van de Nicholaaskerk.

Restaurateur Dolf Tamminga: ‘We zijn momenteel aan het onderzoeken hoe we dit het beste aan kunnen pakken. Met het type aardbeving hebben wij nog geen ervaring, dus dat maakt het lastig. Natuurlijk kan je het instrument heel stijf en stug maken met staal en hout, maar dan is het geen akoestisch muziekinstrument meer. Ook zijn door de ouderdom van het orgel sommige onderdelen oud geworden, zoals spijkers die zijn doorgeroest. Het project wordt betaald door monumentensubsidies, dus we zouden het orgel sowieso restaureren. Dat moet ook wel met een orgel uit 1900.”

Versterken

Marien Bugel van de stichting Nicolaaskerk: “1 keer in de 5 jaar is er een kans op een sterke beving. Daarom is het belangrijk om de plek waar het orgel staat te versterken. Op die manier stort het bij een aardbeving niet in. We denken er nu misschien ook aan om het orgel los te zetten, zodat het meer heen en weer schuift. Want als je het vastzet gaat het misschien kapot. We zijn er nog niet helemaal over uit hoe we dat gaan oplossen. Het is de bedoeling dat het orgel juni 2018 staat." 

Luister hier het gesprek terug: 

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari