Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Katholieke jongere luistert vaker naar evangelisch lied

katholiekmaandag 09 oktober 2017 07:30

Muziek uit de protestantse en evangelische traditie wint aan populairiteit bij katholieke jongeren, dat blijkt uit onderzoek van CHE-student Peter de Wit in opdracht van auteursrechtenorganisatie CCLI. De helft van de katholieke jeugd zou graag meer protestantse of evangelische liederen in katholieke vieringen willen zingen. Mariska Orbán-De Haas, redacteur bij het Katholiek Nieuwsblad, is voorstander.

Orbán merkt op dat in de katholieke kerk óf hele ouderwetse liederen worden gezongen zoals het Ave Maria, "die ook mooi kunnen zijn", maar dat er aan de andere kant ook veel moderne liederen ingang krijgen, waar God uit gehaald is. "Dat is heel schadelijk, want dat raakt ook niet", vindt Orbán. "We hebben als katholieken gedacht, en dat vind ik een misvatting, dat we pas leuk zijn als we het maar gewoon hebben over de liefde en niet echt meer over God. De naam van God, het prijzen en eren van God, hebben we uit de liedjes gehaald. Daar lopen de kerken nog meer van leeg."

Keerpunt

Tegelijkertijd ziet Orbán een keerpunt in de katholieke kerk, waarbij katholieken zich niet langer schamen voor hun geloof. "Als je opnieuw terugkomt bij het christendom, dan begint het bij God, bij het Hem loven en prijzen." De protestantse en evangelische liederen durven dat, concludeert Orbán. Haar eigen kinderen luisteren dagelijks via YouTube naar muziek van bijvoorbeeld Rend Collective.

Of deze liederen ook in de katholieke vieringen gezongen worden, hangt af van de dirigent. "De dirigent van het koor bepaalt wat er gezongen wordt. Het ene koor is heel traditioneel en de andere is heel modern. Moderne koren zingen vaak Top 40-muziek, zoals 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij."

Zelf leidt Orbán in haar gemeente een kinderviering samen met de priester. "Ik pleit bij de kinderviering om deze protestantse liederen te zingen en te luisteren. Die zijn veel leuker."

Het gesprek met Mariska Orbán-De Haas kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober