Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Hoe belangrijk is je werk voor jou?

workingmaandag 09 oktober 2017 11:55

Veel mensen koppelen hun identiteit aan hun werk. Dat is te merken aan een van de belangrijkste vragen bij voorstelrondjes: wat voor werk doe je? Maar stel: je werk houdt op omdat je ontslag krijgt. Of je krijgt een ongeluk waardoor je niet meer kan werken. Wie ben je dan en wat blijft er van je over? Die vraag stelde Jaap Boersema maandag in Bij Jorieke, waar de uitzending in het teken stond van 'werk'.

Het voelt soms dat mensen die niet werken of geen betaald werk doen, soms niet meetellen. "Ik heb het bij mijn eigen vrouw gemerkt toen ze gestopt was met werken om meer te focussen op het gezin. Dan is het alsof je niks meer te vertellen hebt, alsof je niet meetelt. Het is goed om je af te vragen: waarom stel ik deze vraag? Het is ook zo als je die vraag stelt en je vertelt iets over je werk, en dat werk past goed bij je, dat je daarmee iets laat zien wie je bent. Maar een mooiere vraag zou zijn: he, vertel eens wat meer over jezelf."

Wat voor invloed heeft werk op ons leven? Jaap Boersema: "Veel, alleen al om het feit dat we een groot deel van de dag daar mee bezig zijn. Het is ook erg verschillend voor mensen. Een groot deel vindt zijn waardering en voldoening in het werk, dat is belangrijk om je te realiseren." Het is volgens Boersema niet verkeerd om voldoening te halen uit je werk. "Het heeft wel te maken met hoe je er instaat, welke prioriteit je het geeft en hoe afhankelijk je er van bent."

Boersema citeert Henri Nouwen die een keer in een preek de vraag stelde: wie ben je? Ben je wat je hebt, ben je wat je doet of ben je wat anderen over je zeggen? "Dat zijn drie dingen waar we vaak onze identiteit uit halen. Maar je mag ervaren dat je ten diepste een geliefde zoon of dochter van de hemelse Vader bent, daarin mag je vrij zijn. Vanuit die vrijheid mag je je talent inzetten. Dan ontstaat het vanuit vrijheid, niet vanuit prestatie. Dan is het een natuurlijke vrucht die voortkomt vanuit het geworteld zijn in Christus, waar Psalm 1 over schrijft. Dan krijgt het iets ontspannends en kom je veel minder onder druk te staan."

Het hele gesprek met Jaap Boersema kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari