Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

4Him The Season Of Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

4Him The Season Of Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

4Him The Season Of Love
Luister

"Sleepwet kan veiligheid van zendelingen schaden"

techdinsdag 10 oktober 2017 07:55

Er komt zo goed als zeker een referendum over de sleepwet. Deze wet maakt het mogelijk dat de AIVD grote hoeveelheden internetverkeer kan aftappen. Ze krijgen toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers om de nationale veiligheid te beschermen. Tegelijkertijd kan het de veiligheid van zendelingen schaden, stelt techpastor Arne Hulstein dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Arne Hulstein adviseert kerken en christelijke organisaties over nieuwe technologie.

"Officieel is het zo dat als mensenrechten geschaad worden, dat die informatie dan niet gedeeld mag worden. Maar in de sleepwet zit ook een clausule dat de AIVD informatie mag delen met andere inlichtingendiensten zonder dat daar een zware screening aan vast zit", vertelt Hulstein. Zo kan er informatie over bijvoorbeeld zendelingen in landen in het Midden-Oosten terechtkomen.

Met de sleepwet kunnen inlichtingendiensten al het internetverkeer via de kabel aftappen in een straat, wijk of dorp als er vermoedens zijn dat er criminele activiteiten plaatsvinden of als er een aanslag wordt voorbereid. "Die vermoeden moeten dan wel eerst neergelegd worden, maar dan mogen ze ook veel meer afluisteren dan nu het geval is. Dan gaan ze ook kijken naar patronen, wie heeft contact met wie. Ze kunnen een hele wijk of dorp in kaart brengen", aldus Hulstein.

Het hele gesprek met Arne Hulstein kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober