Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

"Ik bid dat dit beleid tot zegen is voor mensen in kritieke situaties"

Gert-Jan Segers (ChristenUnie)dinsdag 10 oktober 2017 17:30

Maandenlang hebben de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gepraat over het regeerakkoord. Woensdag kon het stuk met de titel 'Vertrouwen in de toekomst' gepresenteerd worden. Gert-Jan Segers (ChristenUnie), hoopt en bidt dat dit beleid een zegen kan zijn voor Nederland en specifiek voor mensen in kritieke situaties, vertelt hij dinsdag op Groot Nieuws Radio.

Met mensen in kritieke situaties doelt Gert-Jan Segers op mensen die in de gedwongen prostitutie zitten of te maken hebben met mensenhandel. Ook staan in het regeerakkoord maatregelen rond het tegengaan van schulden en het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. "Dan weet je dat je echt het verschil kan maken in levens van mensen die nu soms echt in een hele kritieke situatie zich bevinden. Als je ze dan kunt helpen, dan hoop en bid ik dat dit beleid een zegen kan zijn voor Nederland."

Aan tafel

Segers vindt dat aan het regeerakkoord te merken is dat de ChristenUnie aan tafel heeft gezeten. Op Groot Nieuws Radio somt hij een aantal dingen op: extra geld naar gezinnen, een evenwichtige verhouding tussen een- en tweeverdieners ("mensen die van 1 salaris moeten rondkomen worden veel beter en barmhartiger behandeld door dit kabinet dan door vorige kabinetten"), zorg voor de schepping, aandacht voor duurzaamheid ("dit is met recht het groenste kabinet ooit"), meer geld naar ontwikkelingssamenwerking, het voorkoen van tienerzwangerschappen en het voorkomen van abortussen.

Groen genoeg?

Het derde kabinet-Rutte sluit op termijn alle kolencentrales in Nederland. Daarnaast komt er een kilometerheffing voor vrachtwagens. Opvallend is ook dat er meer asfalt wordt aangelegd. Is dit kabinet wel groen genoeg om de titel 'groenste kabinet ooit' te dragen? Segers: "De vraag is wat en wie er over dat asfalt rijdt. Als dat elektrische auto's zijn, en we zetten in op die innovatie, dan wordt de uitstoot veel minder. We zetten in op CO2-vermindering, minder uitstoot van schadelijke geassen. We moeten op een andere manier aan onze energie komen. We moeten af van olie uit het Midden-Oosten, we moeten af van gas uit Groningen en Rusland. We moeten toe naar duurzame energie. Dat is een enorme omwenteling. We staan aan het begin, maar het gaat nsel gestalte krijgen."

Route

Wat betreft de medisch-ethische kwesties komt er geen wetgeving voor hulp bij zelfdoding. Ook is er geen groen licht gegeven om emryo's te kweken. Hoe makkelijk is D66 akkoord gegaan met de wensen van de ChristenUnie? Segers: "Je kunt wel raden hoe zwaar die gesprekken zijn geweest. Dat lag aan beide kanten heel zwaar, want het raakt hele diepe overtuigingen. Wat ik bijzonder vind, is dat de verschillen die er waren en er nog steeds zijn, dat we elkaar wel hebben kunnen vinden in een route die we voorlopig samen gaan afleggen." De vier coalitiepartners trekken wel 180 miljoen euro uit voor de punten uit het manifest 'waardig ouder worden'.

Fractievoorzitter

Gert-Jan Segers blijft net als Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) in de Tweede Kamer, om leiding te geven aan zijn eigen fractie. "Ik vind het principieel en staatsrechtelijk juist dat de politiek leider in de Tweede Kamer blijft. Dat geeft me de vrijheid om vanuit mijn hart te blijven spreken", vertelt Segers op Groot Nieuws Radio. "Dat kan ook in het kabinet, maar daar ligt het ingewikkelder, want dan spreek je namens de hele ploeg. Ik spreek straks namens mijn fractie."

Donderdag volgt er een debat in de Tweede Kamer over het verslag van informateurs Gerrit Zalm. Dan zal ook Mark Rutte als formateur worden aangesteld. Vervolgens kan er gekeken worden naar de invulling van de ministersposten.

Het hele gesprek met Gert-Jan Segers kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: ChristenUnie / Rufus de Vries

« Terug

Deel via