Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Invloed van kerk op universiteit nekt plan GTU

churchwoensdag 11 oktober 2017 07:30

Er komt geen gezamenlijke Gereformeerde Theologische Universiteit als opleiding voor predikanten van de Christelijke Gereformeerde Kerk, Nederlands Gereformeerde Kerk en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken besloot dinsdag om de samenwerking te beëindigen. De belangrijkste reden is dat deze kerk hun rechtstreekse invloed op de universiteit moeten inleveren.

"Deze synode wil rechtstreeks invloed hebben op de universiteit en de benoemingen van hoogleraren. Dat was in dit plan niet geborgd", zegt Gerard ter Horst, kerkredacteur bij het Nederlands Dagblad, woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. "De CGK-synode heeft twee jaar geleden groen licht gegeven om door te gaan, maar dan wel onder een paar voorwaarden. Aan die voorwaarden is niet voldaan. Wat er nu ligt, gaat veel verder. Daarvoor zou de eigen universiteit in Apeldoorn verdwijnen. Daardoor zou de nieuwe opleiding veel verder van de kerken komen te staan."

Er waren al langer twijfels bij de christelijk gereformeerden. "Ze hebben al vanaf het begin het meest schoorvoetend ingestemd met de verdere ontwikkeling van de plannen", aldus Ter Horst. "De christelijk gereformeerden waren het er onderling al niet over eens. Dat ligt ook aan de partners. Een deel van de christelijk gereformeerden voelt zich verwant met de vrijgemaakten en de Nederlands gereformeerden. Maar er is ook deel die daar grote aarzelingen bij heeft. Die denken: als we gaan samenwerken, dan worden we overvleugeld, want die andere twee zijn samen veel groter dan wij zijn. Die overvleugeling gaat niet om macht, maar ook in verschillen in hoe ze kerk zijn, de Bijbel lezen en theologie beoefenen."

Gaan de vrijgemaakten en de Nederlands gereformeerden nu samen verder? "Kerkelijk gezien wel, want er gloort kerkelijke hereniging. Binnenkort komen ze samen bijeen bij een landelijke vergadering, dan gaan ze met elkaar praten. Er wordt waarschijnlijk een datum geprikt wanneer ze een willen zijn. Het ligt ook voor de hand dat ze de theologiebeoefening samen gaan voegen", vertelt Ter Horst. De predikantenopleiding van de Nederlands Gereformeerde Kerken zit nu nog gekoppeld aan de opleiding van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari