Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Riley Clemmons Broken Prayers (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Riley Clemmons Broken Prayers (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Riley Clemmons Broken Prayers (Acoustic)
Luister

Harm Hoeve: 'Exodus' geeft drama en ontroering

harmhoevezaterdag 07 oktober 2017 19:55

"Het koor zingt graag dit soort werken, ook omdat het in het Nederlands zingt, dus de tekst komt dichterbij. Ik bewonder Johan Bredewout in zijn muziek. Het is prachtig, maar ook goed te doen voor een amateurkoor als de Lofstem Rouveen." Dirigent Harm Hoeve keek in ’t Heerlijk Loflied vast vooruit op de uitvoering van komende weekend en lichtte de keuze voor het Oratorium Exodus toe.

"De Matthäus Passion is bijvoorbeeld te hoog gegrepen voor dit koor, maar de werken van Bredewout voorzien in een behoefte. Hij schreef veel, dus vervolgens ga je kijken wat bij het koor past en uiteindelijk zijn we bij het Oratorium Exodus uitgekomen."

"Ik vind éigenlijk het hele stuk mooi, maar als ik er toch een paar uit moet lichten, dan kies ik even voor de ‘fuga’ (= muziekvorm waarin meerstemmigheid en gevarieerde herhaling een hoofdrol spelen – red.) in het tweede gedeelte. Dat zie je niet zoveel in geestelijke liederen en dat vind ik knap gedaan. Het is een technisch moeilijk gedeelte en dat lukt met het koor eigenlijk heel goed. En wat ik ook heel mooi vind, is deel 21, het moment dat Mozes het beloofde land niet in mag. Daar wordt het heel verstild en gaat het eenstemmig verder. Ik vind het een mooi stuk drama in het stuk, dat je graag muzikaal spannend en ontroerend wil neerzetten."

Hoeve vertelde in de uitzending bovendien hoe vijftiental muzikanten samenwerkt ten dienste van het koor en hoe hij blindelings vertrouwt op hun professionaliteit ("Zo’n stuk als dit moet je eigenlijk alleen met professionals doen, anders lukt het niet. Ik heb mijn aandacht voor het koor nodig, want die moet ik door de avond leiden. Het orkest moet aan een half woord genoeg hebben".)

‘Exodus’ wordt op 13 oktober a.s. uitgevoerd in De Levensbron in Rouveen. Het Chr. Gemengd Koor De Lofstem wordt begeleid door Jorrit Woudt (orgel), Jan Lenselink (piano), Arjan & Edith Post (trompet), Che-Vanno (Strijkers), Krista van den Esker (fluit), Yta van der Zwaag (hobo) en Hendrie Westra (pauken).

Lees hier meer over de uitvoering. Het gesprek met Harm Hoeve kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Jan Peter Teeuw deelde in 'De Muziekstandaard' een pluim uit te delen aan Lennart Morée, die een 'op z'n Engels mooie compositie' heeft gemaakt, die door Jongerenkoor Jigdaljahu uitgevoerd wordt. Het gesprek met Jan Peter Teeuw kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via