Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Casting Crowns In The Hands Of The Potter
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Casting Crowns In The Hands Of The Potter
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Casting Crowns In The Hands Of The Potter
Luister

Moet vervroegde vrijlating mogelijk blijven?

prisondonderdag 12 oktober 2017 07:55

De discussie over vervroegde vrijlating van veroordeelden laait op, nu de 27-jarige Michael P. is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber. Michael P. zou tot 2022 een gevangenisstraf moeten uitzitten vanwege verkrachting, maar hij wordt nu voorbereid op terugkeer in de samenleving. Moet hij niet de hele straf in de gevangenis blijven zitten?

Nee, vervroegde vrijlating moet mogelijk blijven, vindt Pauline Schuyt, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit Leiden. "Juist die vervroegde invrijheidstelling maakt het mogelijk om iemand langzaam terug te laten keren in de samenleving", vertelt Schuyt op Groot Nieuws Radio. Nu mogen veroordeelden dat na tweederde van hun straf. In het nieuwe regeerakkoord wordt dat beperkt tot maximaal 2 jaar.

"Als je geen vervroegde invrijheidstelling hebt, dan kan iemand 15 jaar vastzitten en kan hij van de ene op de andere dag in de samenleving terechtkomen. Je kunt je voorstellen dat als je 15 jaar in een situatie hebt gezeten waar je niet zelf beslissingen neemt, en je komt terug in de samenleving, dat is een recept dat het weer mis gaat."

In die periode van vervroegde invrijheidstelling kan met hulp van verslavingszorg of een psychiater de veroordeelde onder begeleiding terugkeren in de samenleving. "Als je dat niet hebt, heb je daar geen middelen voor", aldus Schuyt. Michael P. zit nu nog in de detentiefase, dat is de tussenfase tussen helemaal in de gevangenis of helemaal buiten. "Deze persoon zat in een forensische psychiatrische kliniek, hij krijgt daarbij psychiatrische en psychologische hulp."

Had Michael P. niet nog gewoon vast moeten zitten? "Die gevoelens begrijp ik absoluut, maar als we er zo over zouden denken, zouden we zo'n man een levenslange gevangenisstraf moeten geven. Als iemand geen levenslange gevangenis heeft, dan zal hij altijd ooit eens terugkeren in de samenleving. Dat is de consequentie van de straf die is opgelegd."

Het gesprek met Pauline Schuyt kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari