Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

The Bowery Don't Stop The Rain
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

The Bowery Don't Stop The Rain
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

The Bowery Don't Stop The Rain
Luister

Laat jij je smartphone met rust in de auto?

autobellenvrijdag 13 oktober 2017 07:55

Justitie gaat het gebruik van smartphones achter het stuur harder aanpakken. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit zelfs voor een celstraf als je app't in de auto. Eerder deze week werd bekend dat het aantal verkeersongevallen met 27 procent gestegen is in vier jaar tijd. De smartphone zou een van de oorzaken daar van kunnen zijn. Lukt het jou om je telefoon weg te leggen in het verkeer?

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen deed onderzoek naar de relatie tussen gedrag en mobiliteit. "We zijn bijzonder gehecht aan die telefoon geraakt, om meteen alles te beantwoorden en meteen erop te reageren", zegt Tertoolen op Groot Nieuws Radio. "Dat heeft alle kenmerken van een verslaving. Je ziet dat bij mensen die tijdelijk niet over een telefoon beschikken, die krijgen bijna ontwenningsverschijnselen."

Daarnaast denken we massaal dat we allemaal hele goede chauffeurs zijn, stelt Tertoolen. "We rijden beter dan gemiddeld, vinden we zel. We hebben het egevoel dat we het makkelijk kunnen. We zien het gevaar niet. Dat app'je lezen of versturen lijkt te kunnen, maar dat is niet zo."

Het gesprek met Gerard Tertoolen kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober