Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Phil Wickham & Kari Jobe Revelation Song (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Phil Wickham & Kari Jobe Revelation Song (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Phil Wickham & Kari Jobe Revelation Song (Live)
Luister

Vind jij het ook zo lastig om te ontspannen?

relaxmaandag 16 oktober 2017 12:19

In de stelling van vandaag praten we over ontspanning. Want in onze drukke bestaan is het nog niet zo makkelijk om echt even de tijd te nemen voor jezelf. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed ontspannen? En waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? We praten erover met schrijver en theoloog Philip Troost. Hij schreef boek Mindful met Jezus.

Philip Troost: ‘Ook ik vind het lastig om te onspannen. Ook al stop ik met werken en ga ik op de bank zitten, de gedachten komen vanzelf en  gaan gewoon door. Het is moeilijk om dat onder controle te krijgen. Vaak zie ik dat mensen een avondje sauna plannen of op vakantie gaan om te relaxen, maar dat ze dan helemaal niet kúnnen ontspannen. De boog staat dan veel te strak. Ik denk dat als we in het normale leven wat meer evenwicht zouden brengen, die vakantie niet meer nodig is." 

Drijfveren

"Het is belangrijk om te kijken naar waar al die spanning nou vandaan komt. Dat vraagt een stukje nadenken over je eigen leven: wat ben ik nou eigenlijk aan het doen? Wat zijn mijn drijfveren in mijn leven? Zelf heb ik een zware burnout gehad omdat ik mijzelf die vragen niet stelde. Ik liep altijd maar door en door, en op die manier maakte ik mezelf gek."

Goed gesprek

"Toen ik daar zelf over na ging denken kwam ik erachter dat er maar kleine zinnetjes overbleven: ben ik wel goed genoeg? Hoor ik er wel bij? En dan blijkt dat het altijd maar werken in ons karakter zit. Maar uiteindelijk gaat dat een keer mis. Het vraagt om een stukje zelfadvies en een goed gesprek met jezelf. Plan elke dag even een uurtje 'niks' in. Geen filmpje kijken, niet gaan slapen: gewoon even niks. Dan ga je jezelf tegenkomen. Ontspannen is niet makkelijk, het is een hele klus om te leren. Uiteindelijk gaat het over het mens die je wilt zijn. In Gods ogen ben je al goed genoeg. Als je daar werkelijk naar gaat leven, kom je tot rust." 

 Luister hier het gesprek terug: 

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Bron foto: Dick Vos, Nederlands Dagblad 

« Terug

Deel via