Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Peter Burger wil liederen aanleren in de eredienst

peterburgerzaterdag 14 oktober 2017 19:55

Ook bij psalmzingende gemeenten staan sommige psalmen maar eens in de zoveel jaar op het rooster en dan gaan ze niet zo lekker. "Ik zou er voorstander van zijn om af en toe in de dienst weer wat dingen aan te leren", vertelt dirigent Peter Burger. Hij reageerde zaterdagavond in 't Heerlijk Loflied op de vraag of er een wisselwerking is tussen het repertoire van de eredienst en de doordeweekse kooravond.

Dat ziet hij nog niet echt, maar af en toe wat samenzang-oefenmomenten vindt hij een goed idee. "Zodat je met elkaar weer even weet hoe zo'n lied gaat en vooral dat mensen het weer kúnnen zingen, want daarom heb je samenzang in de eredienst."Presentator Hans van Vuuren sprak met Peter Burger over de start van het nieuwe koorseizoen, de continue zoektocht naar nieuw repertoire én van daaruit de vraag of dat ook nieuwe liederen voor de eredienst opleverde. Of beter gezegd: heeft de kerk wel nieuwe muziek nodig? "Ik vind het fantastisch om met psalmen en bekende gezangen samenzang te doen, omdat mensen uit volle borst, vanuit hun hart en misschien vanuit traditie meezingen. Ook in interkerkelijke bijeenkomsten merk je dat er iets gebeurt als iedereen tezamen Psalm 42 inzet. Ik ben zeker niet tegen andere liederen, maar ’t moet wel zingbaar zijn. Het liefst moeten liederen zo duidelijk zijn dat je geen voorzanger of een band nodig hebt om ’t voortouw neemt. Ik vind het mooi als mensen uit volle borst mee kunnen zingen, zonder dat ze héél hard na moeten denken."

Het gesprek met Peter Burger kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Muziekstandaard

"Ik vind gedragen, droevige muziek meestal heel mooi", vertelt trompettiste Edith Post, die 'Hymn To The Fallen' op de Muziekstandaard legde. "Ik vind de filmmuziek van John Williams heel mooi en dat wilde ik in programma gewoon graag delen. Mede door de muziek gaat zo’n situatie als bijvoorbeeld de Tweede Oorlog veel meer voor me leven. Het geeft veel meer extra diepgang."

Het gesprek met Edith Post kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober