Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Moet Nederland contant geld afschaffen?

money-mindinsdag 17 oktober 2017 12:08

Twee onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen verwachten dat er vanaf 2023 geen contant geld meer wordt gebruikt in Zweden. Maar hoe zit dat met Nederland? Wat zou jij er van vinden als we straks niet meer met munten en briefjes kunnen betalen? We praten erover in De Nieuwe Morgen met Karin Radstaak van het Nibud.

Radstaak: "Contant geld is steeds lastiger verkrijgbaar. We pakken steeds vaker de pinpas of de telefoon en betalen contactloos. Maar dit soort dingen zijn moeilijk te voorspellen. Het zou mij niks verbazen als het straks gewoon vanzelf gaat. Er zitten veel voordelen aan digitaal geld. Voor winkeliers is het veiliger om geen contant geld meer in de kassa te hebben, en dat geldt ook voor consumenten. Aan de andere kant is het voor mensen met een kleine portemonnee moeilijk als al het 'gewone' geld zou verdwijnen. Je hebt namelijk veel betere grip op de uitgaven als je het echt in je portemonnee ziet zitten. Je weet dan precies wat je hebt en wat je overhoudt."

Grote veranderingen

Ook voor kinderen is het makkelijker om met contant geld om te gaan dan met onzichtbaar geld. Het is zelfs onderzocht dat je de briefjes in de portemonnee moeilijker uitgeeft. Met een mooi woord heet dat 'betaalpijn', omdat het veel voelbaarder is dan met je pas even iets afrekenen. We kunnen niet precies voorspellen hoe het in Nederland gaat. Maar aangezien de grote veranderingen die er nu al plaatsvinden op het gebied van betalen, verwachten we dat de pinpas én het contante geld niet het eeuwige leven hebben. "

Geef ook jouw mening op de stelling van de dag: Nederland moet contant geld afschaffen. 

Luister hier het gesprek terug: 

Bron foto: Nibud

« Terug

Deel via