Nu op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Marion Lutke over het aangeven van grenzen

marionlutkewoensdag 18 oktober 2017 11:55

Hoe geef je op een goede manier je grens aan, waarom is het belangrijk grenzen aan te geven en hoe houd je op een gezonde manier in de gaten of je jezelf nog recht in de ogen kan kijken? Veel mensen hebben er moeite mee, en het kan ook moeilijk zijn om uit je comfortzone te komen en de confrontatie met anderen (en jezelf) aan te gaan. Levenscoach Marion Lutke komt erover vertellen!

"Ook ik vind het zelf moeilijk om mijn grenzen aan te geven. Dit heeft er vooral mee te maken dat ik me altijd verantwoordelijk voel. Ik heb twee kanten, vroeger wilde ik aardig gevonden worden en deed ik soms te veel. Grenzen stellen heeft te maken met identiteit en jouw normen en waarden. Als je dat in het verleden te weinig hebt meegekregen is het moeilijk om van jezelf te houden. Tegenwoordig gaat alles in een fors tempo, en nee zeggen tegen bijvoorbeeld overwerk is eigenlijk not done."

Lichamelijke problemen

"Als je toch ja zegt tegen die dingen die je eigenlijk niet wilt doen, durf je eigenlijk niet te staan voor wie je bent. Dat is moeilijk, want mensen zijn toch vaak bang om hun baan kwijt te raken. Maar als je te lang over die grens heen gaat, ga je de gevolgen ondervinden. Dat begint van binnen en je lijft volgt. Op den duur krijg je dan toch lichamelijke problemen. Ik geloof dat God ons heeft gemaakt om verbinding te hebben. Als je steeds opnieuw over die grens gaat, doe je jezelf geweld aan. En dat moet voorkomen worden."

Grenzen

Maar hoe doe je dat nou, voor jezelf kiezen? Volgens Marion Lutke begint dat bij grenzen stellen. "Het is belangrijk dat je zegt wat je zelf wilt met begrip voor de ander. Als iemand vraagt om op de kinderen te passen kan je bot zeggen: dat doe ik niet. Maar je kan ook zeggen dat je het begrijpt dat ze omhoog zit maar dat het deze week niet lukt. En dat je bijvoorbeeld volgende week kan. Maar om dat te kunnen moet je wel uit je comfortzone stappen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via