Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Jorieke in gesprek met de mannen van Vrij Zijn

vrijzijnmannendonderdag 19 oktober 2017 11:55

Het verkondigen van de bevrijdende boodschap van Gods liefde, dat is het doel van Vrij Zijn. Al tien jaar worden er weekenden georganiseerd waar mensen bevrijding en genezing ontvangen. In Bij Jorieke hoorde je donderdag een uniek gesprek met de vier mannen achter Vrij Zijn: Wilkin van de Kamp, Willem Ouweneel, Martin Koornstra en Jan Pool.

Jorieke sprak hen over hun diepe vriendschap, gevatte humor, over eenheid in verscheidenheid, de schaduwkanten van leiderschap én over 10 jaar Vrij Zijn Weekenden. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Tussen Wilkin, Willem, Martin en Jan is er door de jaren heen een hechte vriendschap ontstaan. Wie belt hen op als ze het moeilijk hebben? Jan belt vaak Martin op. "Die anderen bellen nooit, haha." Dat bëaamt Willem. "We appen of mailen, bellen is ook zo ouderwets." Soms merken ze zelfs aan elkaar dat ze stukjes van elkaar preken. "Je bent enorm inspirerend voor elkaar", vertelt Wilkin in Bij Jorieke.

"We blijven geraakt worden, want het gaat over mensen", vertelt Jan Willem: "Het blijft altijd spannend en mooi om te zien hoe de Heilige Geest met mensen bezig is."

Pijlers

Het werk van Vrij Zijn bestaat uit 3 pijlers: identiteit, eenheid en vrijheid. Identiteit gaat over wie je bent in Christus en welke positie je in hebt genomen door Hem. "Sommige mensen kennen dat vanuit hun achtergrond minder dan anderen", stelt Willem. "Maar het gaat ook over wat jouw speciale bediening op jouw leven is. Wat mag ik betekenen in Gods koninkrijk? Hoe wil de Heer mij vormen en wat is de plek die ik mag hebben in Zijn koninkrijk."

Verscheidenheid

Eenheid gaat niet over theologische eenheid, verduidelijkt Wilkin. "Eenheid is gebasseerd op vriendschap. In 2000 zijn we een Duits-Nederlandse kerk begonnen. Die kerk was niet gebasseerd op dogma's, maar op vriendschap. Dat is bij de Vrij Zijn Weekenden ook zo." Eenheid betekent volgens Wilkin dat je ook kunt genieten van de verscheidenheid die er in eenheid is.

Theologische discussies

Vrijheid betekent volgens Willem dat je niet bij elke zonde de angst kent dat je direct los van God gemaakt wordt. "Vroeger was het heel belangrijk om je eigen positie te beschermen en precies te weten hoe je overal over moest denken. Er waren toen ook veel meer theologische discussies. Dat is tegenwoordig helemaal anders gelukkig", zegt Willem.

Martin: "Doordat je je identiteit in Christus vindt en de eenheid in Hem, hoef je niet meer je gelijk te halen. Dat geeft veel vrijheid!"

« Terug

Deel via