Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Seksuele intimidatie in de kerk

Misbruikdonderdag 19 oktober 2017 08:30

De hashtag 'MeToo' is de laatste dagen niet te missen op social media. De aanleiding voor deze hashtag was filmproducer Harvey Weinstein, die door veel vrouwen beschuldigd wordt van seksuele intimidatie. Dat ongewenste gedrag komt in de hele maatschappij voor, ook in de kerk. Hoe moet je daarmee omgaan? We praten met Ineke van Dongen van Stichting Misbruik in Kerkelijke Relaties.

"Helaas komt dit ongewenste gedrag ook in de kerk voor. Men kan bijvoorbeeld ongewenst benaderd worden door bijvoorbeeld de dominee of  een ouderling. Het kan dan gaan om ongewenste appjes, of uitnodigingen van seksuele handelingen. Ook is er regelmatig sprake van ongewenste aanraking. Overal waar sprake is van macht, kan misbruik ontstaan. De dominee spreekt de woorden van God en dat legt extra gewicht in de schaal. En hiermee komt ook de positie van God in het geding." 

Moed

"Door die machtsongelijkheid is er vaak sprake van een afhankelijkheidsrelatie, waarbij de een meer macht heeft over de ander. En dat uit zich helaas in uitbuiting. Door de hashtag 'metoo' is er nu veel aandacht voor dit probleem. Je ziet dat vrouwen nu de moed krijgen om het te delen, ook al is het soms al 20 of 30 jaar geleden."

Meldingen

"Wij krijgen rond de tachtig meldingen per jaar, dat is een verdubbeling van 5 jaar terug. Toch wil ik vrouwen echt oproepen die zoiets hebben meegemaakt het te melden. Helaas zien we nog al te vaak dat er in de omgeving van een vrouw gezegd wordt dat het allemaal wel meevalt en dat ze zich niet aan moeten stellen. Dat maakt het nog extra lastig om het te melden. Seksuele intimitatie moet niet meer gebagitaliseerd worden."

Grenzen

"Deze hashtag is eigenlijk een hype, en we zijn natuurlijk blij met de aandacht. Maar het moet altijd hoog op de agenda staan. Je moet als vrouw overal je grenzen aan kunnen geven. Een onveilige situatie moet je gewoon kunnen melden. Altijd."

Meer weten over Stichting Misbruik in Kerkelijke Relaties? Lees hier verder. 

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari