Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

"Mensenhandel komt overal voor"

schaamtewoensdag 18 oktober 2017 13:30

Het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland is hoog. Elk jaar zijn er zo'n 6250 mensen slachtoffer en dat aantal is vijf keer hoger dan we dachten. Dit blijkt uit een rapport dat gepresenteerd is door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. We praten erover met Frits Rouvoet, directeur van Bright Fame. Hij probeert vrouwen uit de prostitutie te helpen.

"Mijn eerste gedachte toen ik het rapport las was: ik kijk er niet van op. Ik zeg al een hele tijd dat het aantal mensen die in de mensenhandel terecht komen veel hoger ligt dan we met elkaar denken. We zijn naïef: we denken dat het niet voorkomt in onze kringen, maar iedereen kent wel iemand die hier mee in aanraking is gekomen."

Chantage

"Veel jonge meisjes zijn slachtoffer van mensenhandel. Ze zijn gecharmeerd van de oudere jongen die hen aandacht geeft, maar al snel gaat dat mis. Vaak is er sprake van schaamte en chantage. Er zijn bijvoorbeeld naaktfoto's van het meisje en de loverboy dreigt deze foto's te verspreiden. Ik denk dat we niet weten hoe groot het probleem is, omdat we het niet zien." 

Signalen

"Natuurlijk zijn er signalen waar je op kan letten. In een vriendengroep merk je vaak dat iemand zich gaat afzonderen. Ook is het vaak moeilijk om contact met haar te krijgen. Natuurlijk is het ook overduidelijk als een meisje wordt opgehaald door een oudere jongen in een dure auto om mee te gaan naar de discotheek. Dan moeten er wel alarmbellen gaan rinkelen. Deze meisjes worden losgeweekt van vrienden en familie en komen veel te vaak in de prostitutie terecht. Het is belangrijk dat we hier met elkaar over praten."

In gesprek

"Er is vaak sprake van schaamte. Het drukt ons neer, en we denken dat we de enige zijn. Maar als vrienden en familie moeten we proberen eerlijk en open te zijn. Durf te vragen als je twijfels hebt. Ook in kerkgemeenschappen zijn we vaak naïef. We denken: hier komt dat absoluut niet voor. Maar ook daar zijn de loverboys. Met elkaar het gesprek aangaan is echt belangrijk. Sluit de ogen hier niet voor."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari